Βουτιά άνω του 12% έκανε η μετοχή της Birkenstock στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το επίσημο ντεμπούτο στη Wall Street και την Αρχική Δημόσια προσφορά (IPO) του 1,48 δισ. δολαρίων.

Η πρεμιέρα της γερμανικής εταιρείας υποδημάτων θεωρείται η χειρότερη για εισηγμένη με IPO άνω του 1 δισ. δολαρίων από το 2021, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Από τις τουλάχιστον 30 αμερικανικές IPOs παρόμοιου μεγέθους τις τελευταίες δύο 10ετίας, μόλις 13 είχαν χειρότερη αφετηρία σε σχέση με την Birkenstock.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας έκλεισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ελαφρώς άνω των 40 δολαρίων, ενώ η τιμή της IPO είχε καθοριστεί στα 46 δολάρια. Αποτέλεσμα είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να κατέρχεται πλέον στα 7,55 δισ. δολάρια.

Ας σημειωθεί ότι η L. Catterton, βασικός μέτοχος της Birkenstock, εξακολουθεί να ελέγχει το 83% των μετοχών της εταιρείας.

Η IPO της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε περίπτωση, ήρθε να πιστοποιήσει την ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς των IPOs, καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας από τον Ιανουάριο του 2022.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, τις εισαγωγές της βρετανικής Arm Holdings, (άντλησε 5,2 δισ. δολάρια), της αμερικανικής Instacart (άντλησε 660 εκατ. δολάρια) και της επίσης αμερικανικής Klaviyo (άντλησε 576 εκατ. δολάρια).

Η μετοχή της Arm, έκτοτε, έχει αυξηθεί κατά 7,2%, ενώ η Instacart υπολείπεται κατά 17% σε σχέση με την τιμή της IPO. Από την πλευρά της, η μετοχή της Klaviyo ενισχύεται κατά 12%.

«Οι ισχυρές πρώτες-ημέρες των υπόλοιπων εταιρειών ενδεχομένως προσέλκυσαν “ζεστό χρήμα”, επιτρέποντας στις μετοχές να αυξηθούν σημαντικά. Όμως, οι αγοραστές έχουν “καεί” από τις IPOs πολλές φορές και έτσι, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι αρνήθηκαν να αγοράσουν αυτήν τη φορά» επισημαίνει στο Bloomberg o Μάθιου Κένεντι, αναλυτής της Renaissance Capital, εξηγώντας το αρνητικό ντεμπούτο της γερμανικής εταιρείας υποδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην IPO της Birkenstock συμμετείχαν ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρντ Αρνό, ο οποίος επένδυσε 325 εκατ. δολάρια, καθώς επίσης το νορβηγικό ταμείου πλούτου και το T. Rowe Price του επενδυτή Χένρι Ελενμπόγκεν, οι οποίοι έβαλαν έως 300 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης και ο υπουργός-«…αλλού πας και το δίνεις», ο Stefanos αναζητεί κομματικά στελέχη από τον ΣΕΒ και τα ραντεβού του Τσίπρα με την Ντόρα και τον ΓΑΠ

Στουρνάρας: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 3% το 2024 – Ελπίζω το ΤΧΣ να βρει μακροχρόνιους επενδυτές

Alphabet: Προς πώληση 79.000 δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Πώς θα «τρέξει» το νέο project της PQH

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ