Μία από τις καλύτερες επενδύσεις αποτελεί τα τελευταία δέκα χρόνια η αγορά ακινήτων του Λονδίνου, με απόδοση άνω του 44% μετά τον Δεκέμβριο 2013, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση από το βρετανικό κτηματομεσιτικό γραφείο Foxtons.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το Foxtons ανέλυσε την απόδοση της αγοράς κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας σε σχέση με εννέα άλλες δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές, και όπως διαπίστωσε μόνο δύο επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις την τελευταία δεκαετία.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία επικαλείται το euronews, παρόλο που η άνοδος της αγοράς ακινήτων του Λονδίνου είναι εντυπωσιακή, δεν πλησιάζει την απόδοση του bitcoin κατά το ίδιο διάστημα, η οποία άγγιξε το 4,963%.

Τον Δεκέμβριο 2013, όταν το κρυπτονόμισμα βρισκόταν ακόμα στα «σπάργανα», κόστιζε 840,3 δολάρια, ενώ τον Δεκέμβριο 2023 έφτασε τις 42.544 δολάρια, ακόμη και έπειτα από δύο πολύ δύσκολα έτη με έντονες διακυμάνσεις. Από τότε κατάφερε να ανέβει ακόμα περισσότερο, αγγίζοντας περίπου τις 70.600 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, αμέσως μετά το bitcoin και επίσης υψηλότερα από τα ακίνητα του Λονδίνου, βρίσκεται στην αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας ο χρυσός, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει αποδώσει 66,8%. Πιο συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο, που ανέκαθεν αποτελούσε ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς αστάθειας και ύφεσης, τον Δεκέμβριο 2013 κόστιζε περίπου 1.223,9 δολάρια η ουγγιά, ενώ τον Δεκέμβριο 2023 η αξία του πλησίασε τις 2.042 δολάρια.

Παράλληλα, το ασήμι είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 22,9%, ενώ η επένδυση στον δείκτη FSTE 100, που παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου), παρουσίασε απόδοση 15,7%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η χειρότερη επιλογή σε επένδυση αποδείχθηκε το αργό πετρέλαιο WTI (-26,3%), το πετρέλαιο brent (-30,2%) και το φυσικό αέριο (-41,5%).

«Το επενδυτικό τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται και, ενώ κάποια παραδοσιακά ‘οχήματα’ έχουν υποστεί απότομη πτώση της αξίας τους κατά την τελευταία δεκαετία, όπως το φυσικό αέριο, άλλες αναδυόμενες αγορές όπως τα κρυπτονομίσματα, γνώρισαν μια περίοδο άνθισης, αν και με αυξημένο βαθμό μεταβλητότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Foxtons, Guy Gittins.

Διαβάστε ακόμη

Κορυφαίοι στις αγοραπωλησίες πλοίων οι Eλληνες εφοπλιστές το 2024

Πατίνια, ελαστικά ακόμα και μπιντέδες: Χωματερές τα κανάλια της Βενετίας (pics + vid)

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί ακίνητα – «φιλέτα» στο Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ