Λένε πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, όψεις μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως δύο αναγνώσεις της πραγματικότητας. Με τον κρυπτοχειμώνα να βρίσκεται στη… μέση του, το ερώτημα λοιπόν είναι εάν τα cryptos θα αποδειχθούν ένα ασφαλές καταφύγιο σε εποχές πληθωρισμού. Η ελπίδα και μόνο, θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Όμως, μπορεί να αποδειχθεί ως τέτοιο;

Η -πικρή- αλήθεια είναι ότι ως τώρα, σε αυτή την «αποστολή», έχουν αποτύχει. Το bitcoin παρουσιαζόταν ως safe haven asset, ένα καινούριο alt (εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν όπως τα πολύτιμα μέταλλα, τα έργα τέχνης και τα σπάνια κρασιά) και μάλιστα με καλύτερη απόδοση από τον χρυσό. «Ψηφιακό χρυσό» ή «Χρυσό 2.0» το αποκαλούσαν. Όμως, όταν οι τιμές των… πάντων άρχισαν να ανεβαίνουν, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων δεν έκαναν το ίδιο. Για την ακρίβεια, κατέρρευσαν.

Αυτό από μόνο του, θα πει κανείς, δεν αποτελεί απόδειξη, με δεδομένο ότι η κατάρρευση ήρθε από ένα «τυχαίο γεγονός», τον εκμηδενισμό των stablecoins UST και Luna και την αλυσίδα χρεοκοπιών που προκάλεσαν. Όμως ταυτόχρονα, τα κρυπτονομίσματα έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι «συνδεδεμένα» με το γενικότερο κλίμα και την πορεία των χρηματαγορών.

Κάποιοι ειδικοί στα κρυπτονομίσματα και επενδυτές επιμένουν ότι ειδικά το bitcoin αποτελεί «ανάχωμα» στον πληθωρισμό, παρά την πτώση του κατά 40% τον Ιούνιο μόνο, όσο ο πληθωρισμός σημείωνε υψηλά 40 ετών. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν (τουλάχιστον στη θεωρία) είναι ανεξάρτητο από τα χρηματιστήρια και εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν, ενώ η περιορισμένη προσφορά του ως τα 21 εκατομμύρια διασφαλίζει τα παραπάνω.


Ο επικεφαλής αναλυτής της D.A. Davidson, Κρις Μπρέντλερ, λέει ότι το bitcoin θα μπορούσε, αλλά σε βάθος χρόνου, να γίνει ένα καλό επενδυτικό καταφύγιο εναντίον του πληθωρισμού, επειδή είναι αποκεντρωμένο και μη ελεγχόμενο από κάποια κεντρική τράπεζα. Όμως η ακραία μεταβλητότητα που επιδεικνύει και η κερδοσκοπική του φύση επισκιάζουν την αξία του, με δεδομένο ότι πρόκειται για κάτι νέο. «Αν τυπωθεί πολύ χρήμα, το bitcoin λογικά θα κρατήσει την αξία του σε βάθος χρόνου”, λέει ο Μπρέντλερ και συνεχίζει: “Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι κερδοσκοπικές τάσεις, τις οποίες συνεχίζουμε να παρακολουθούμε για να δούμε πού θα καταλήξουν. Πιστεύω πως θα αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου ότι είναι καλό καταφύγιο κατά του πληθωρισμού, όμως όχι αυτή την εποχή».

Κάποιοι άλλοι είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι η -έστω και δειλή- επιστροφή των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα και το «φρενάρισμα» της πτώσης τους, είναι «σημάδι». Απομονώνοντας μάλιστα την πορεία της τιμής του bitcoin σε σχέση με τον χρυσό για συγκεκριμένες μέρες και ώρες, καταδεικνύουν τη συμπεριφορά του ως ψηφιακού χρυσού, με καλύτερη πορεία από αυτή του πολύτιμου μετάλλου.

Αυτό, λέει ο CEO της Euler και πρώην trader της Fed στη Νέα Υόρκη, Μπράντον Νηλ, είναι μια ψευδαίσθηση την οποία προκάλεσε το bitcoin μιας και λανσαρίστηκε το 2009. Όμως, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μόλις 13 χρόνια δεδομένων και μάλιστα σε περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ενώ τώρα οι εποχές έχουν αλλάξη. «Ίσως να μην απαραίτητα αλήθεια ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν καλή επένδυση απέναντι στον πληθωρισμό. Ίσως να ήταν τυχαίο το ότι ως τώρα έμοιαζε με τέτοιο».

Η διαφωνία υπάρχει ανάμεσα και στους ισχυρότερους επενδυτές του πλανήτη. Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πολ Τούντορ πάντα έλεγε ότι το bitcoin είναι καλό asset για να προφυλαχθεί κανείς από τον πληθωρισμό, ενώ ο -επίσης επενδυτής- ιδιοκτήτης της ομάδας του ΝΒΑ, Dallas Mavericks Μαρκ Κουμπάν διαφωνούσε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις υποθέσεις ως «μάρκετινγκ».

Η ιδρύτρια της συμβουλευτικής φίρμας Fit Advisors, Αντζάλι Τζαριγουάλα, λέει ότι τα κρυπτονομίσματα όχι μόνο δεν είναι επενδυτικά προϊόντα κατά του πληθωρισμού, αλλά δεν… έχουν καταλήξει στην ταυτότητά τους, αφού είναι ένας νέος τύπος asset που δε λειτουργεί ως εμπόρευμα -πχ όπως ο χρυσός- ή ως νόμισμα, επειδή δεν ανταλλάζεται εύκολα με αγαθό ή υπηρεσία.

«Υποτίθεται ότι λειτουργεί ως νόμισμα, φορολογείται ως περιουσιακό στοιχείο και πολλοί το συγκρίνουν με εμπόρευμα. Στο τέλος της μέρας, είναι μια δικιά του κλάση που δεν έχει σαφή ορισμό», λέει η Τζαριγουάλα και συνεχίζει: «Είναι τόσο μεγάλη η μεταβλητότητά του, που μου είναι πολύ δύσκολο να το δω ως μέσο μακροπρόθεσμης αποθήκευσης αξίας.»

Διαβάστε ακόμη: 

Reuters: Ο Nord Stream θα επανεκκινήσει την παροχή αερίου την Πέμπτη

«Τουρισμός για Όλους»: Στα «κάγκελα» ξενοδόχοι και μικρά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα για την ένταξη καταλυμάτων τύπου Airbnb

Βίλα Μεταξά: Το αμφισβητούμενο «φιλέτο» ξανά σε πλειστηριασμό, με τιμή «έκπληξη» (pics)