Ξεκλείδωσε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από το limit down (-30%) με τους αγοραστές να απορροφούν την προσφορά περίπου 40 εκατομμυρίων μετοχών με αποτέλεσμα η μετοχή να κάνει πράξεις στο 1,5780€ σημειώνοντας απώλειες 28,18%.

Έντονα πτωτικό ξεκίνημα για το Xρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 1,79% και να είναι στις 893,93 μονάδες, με την αγορά να έχει στραμμένα τα βλέμματα στην μετοχή της Πειραιώς στην οποία σήμερα ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ  που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή διαμορφώνεται στα 1,54 ευρώ με υψηλό ανεκτέλεστο πωλήσεων, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,92 δισ. ευρώ.

Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς απαρτίζεται από 1,25 δισεκατομμύρια μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία. Υπενθυμίζεται ότι από τη συνδυασμένη προσφορά (Ελλάδα και εξωτερικό) η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων μετοχών στην τιμή του 1,15 ευρώ η μία. Παρόλο την σημερινή πτώση η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2020 και οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ενθαρρυντικές για το momentum της αγοράς και παρέχουν στηρίξεις στις τιμές των εγχώριων μετοχών, αν και νομοτελειακά θα προκαλέσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Η προεξόφληση της κανονικότητας και των εμβολιασμών αυτομάτως οδηγεί σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις προοπτικές της χώρας, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτά των ελληνικών εταιρειών. Και παρότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, το αισιόδοξο σενάριο για το 2021 ισχυροποιείται, καθώς σωρεύονται σταδιακά όλο και περισσότερες θετικές ενδείξεις, οι οποίες απλώνονται και για το 2022, οπότε αναμένεται μεγάλη επιτάχυνση στην ανάπτυξη.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει πτώση 1,48%, στις 2,182,86 μονάδες, η Coca Cola και η Εθνική με 1,11% και 1% αντίστοιχα σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ήπια ανοδικά η Βιοχάλκο, Aegean, Τιτάνας, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Σαράντης, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ και Jumbo. Σε αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς με -30% σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες και ακολουθεί η Τέρνα Ενεργειακή με 2% ενώ ήπια πτωτικά κινούνται ο ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil με την Ελλάκτωρ να είναι αμετάβλητη.

Στα τεχνικά της αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 880 μονάδων (850 μονάδες εκθετικός μέσος όρος 60 ημερών), μπορεί να ελπίζει ότι η κίνηση θα οδηγήσει προς τις 950 μονάδες, με διόρθωση μόνο προς το προηγούμενο gap στις 893 μονάδες. Για τον δείκτη της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης στις 2.080 – 2.130 μονάδες, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30 ημερών, οι αγοραστές δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 2.130 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 2.080 μονάδες (stop long). Η αγορά δεν δείχνει «έτοιμη» να διασπάσει την αντίσταση των 2.230 μονάδων, χωρίς μια μικρή υποχώρηση πρώτα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις, πλην των 2.230-2.240 μονάδων (gap), είναι οι περιοχές των 2.370 μονάδων.

Διαβάστε ακόμη:

«Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού»: Το νέο πρόγραμμα που θα μοιράζει «χιλιάρικα» σε επιχειρήσεις

Attica Bank: Η απόφαση για μετατροπή του DTC αντί hive-down ενισχύει το ενδιαφέρον των επενδυτών

Σταμπουλίδης (ΘΕΜΑ 104,6): «Τέλος» σε click inside και click away στις 14 Μαΐου