Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Απρίλιο να έχει μόνο θετικές συνεδριάσεις, και τον Γενικό δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις που βγήκαν και σήμερα στην μετοχή της Πειραιώς, μετά και την αποσαφήνιση των όρων σχετικά με το πώς θα συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Το αποτέλεσμα αυτής της νευρικότητας της αγοράς στον τραπεζικό κλάδο έχει επηρεάσει και την υπόλοιπη αγορά, η οποία ωστόσο καταφέρνει να μείνει στη ζώνη των 880 μονάδων.

Γεγονός όμως είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος από τα τέλη Ιανουαρίου έχει σημειώσει αποδόσεις που έχουν υπερβεί αυτές της αγοράς, κάτι που πυροδοτεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις έως ότου τουλάχιστον ξεπεράσει η αγορά το σκόπελο της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.

Το ζητούμενο είναι οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα των ξένων, κάτι που φαίνεται εφικτό αν αναλογιστεί κανείς και τα στοιχεία που παραθέτει η Citigroup, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές μετοχές έχουν δείκτη CAPE (δείκτης των κυκλικά αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή) στο 19x, έναντι 20,5x για το σύνολο της Ευρώπης και 28,3x για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI.

Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση φαντάζει εύκολη, τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης η ΕΥΔΑΠ με 3,9%, η Aegean με 2,48% και η ΔΕΗ με 2% σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με τον ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Coca Cola και Βιοχάλκο να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η Alpha Bank, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, Τιτάνας και Σαράντης.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες σε χαμηλά 52 εβδομάδων έκλεισε η Πειραιώς με 18,18% και ακολούθησαν η ΓΕΚ Τέρνα και η Τέρνα Ενεργειακή με 2,51% και 2,11% αντίστοιχα ενώ ήπια πτωτικά ακολούθησαν η Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Motor Oil με τον Φουρλή και Λάμδα να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 76,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 52,6 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 703 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Ψηφιοποίηση: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί – Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο, ένσημα, συντάξεις

Αναδρομικά κληρονόμων: Έρχεται πληρωμή στις 12 Απριλίου – Χιλιάδες δικαιούχοι θα πάνε ταμείο

Τόμσεν – Βίζερ: Έρχεται λιτότητα μετά την πανδημία