Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 891,58 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,85%. Οι επενδυτές επηρεασμένοι από τους κλυδωνισμούς που έχει φέρει στην αγορά η Ουκρανική κρίση προχώρησαν σήμερα σε περαιτέρω μείωση των μετοχικών τους θέσεων εκμεταλλευόμενοι και το ανοδικό κλείσιμο της αγοράς την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,32% και στις 2.160,52 μονάδες. ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,37% και στις 1.528,27 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 8,41% και στις 639,46 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,82% γυρνώντας αρνητικός από την αρχή του έτους, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 5,67%.

Ουδείς περίμενε στα μέσα του μήνα βλέποντας τον Γενικό Δείκτη να κάνει υψηλό στις 971 μονάδες, έχοντας διαφοροποιηθεί από το διεθνές κλίμα, ότι η κλιμάκωση της έντασης θα ήταν τέτοιας κλίμακας που και για πόλεμο θα μιλούσαμε και για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις θα υποχρεωνόταν η Δύση.

Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις άλλωστε είναι που ανησυχούν τις αγορές ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στην Ελλάδα η έκθεση στα ρωσικά assets δεν θα μπορούσε να κριθεί μεγάλη, όμως οι εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, περιπλέκουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό γίνεται σε ένα δύσκολο ομολογουμένως διεθνές περιβάλλον, καθώς, όπως αναφέρει σήμερα και η Optima Bank, παρά τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι που συνδέονται με τις πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και τα περιθώρια κερδοφορίας, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις πολιτικές εξελίξεις και τις αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες εάν εφαρμοστούν απότομα μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι φυσιολογικό να χάνονται για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι θετικές ειδήσεις που αφορούν την Ελληνική οικονομία μιας και προ των πυλών βρίσκεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Η Κομισιόν ολοκλήρωσε την προκαταρκτική αξιολόγηση των προαπαιτούμενων και μετά από μια διαδικασία εγκρίσεων από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή καθώς και την έκφραση γνώμης από τα κράτη -μέλη, η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες, αναμένεται η αποδέσμευση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια.

Το επόμενο αίτημα εκταμίευσης κεφαλαίων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (σε συνάρτηση με 25 ορόσημα) αναμένεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, για να ακολουθήσει ένα ακόμα αίτημα στο τέλος του 2022, ανεβάζοντας τις συνολικές ετήσιες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο 3% του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ κατάφεραν μέσω των δημοπρασιών να κλείσουν ήπια θετικά ενώ σε αρνητικό έδαφος η Eurobank με 10,11% και η Εθνική και Coca Cola με 8,84% και 8,02% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση με την Alpha Bank με 7,48% να ακολουθεί. ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες άνω του 4%, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, Quest, Jumbo έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με τον ΑΜΔΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενερειακή, Σαράντη και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμα: 

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)

Folli – Follie: Εκτός φυλακής με όρους οι Κουτσολιούτσοι

Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία – Αναλυτικά ο κατάλογος