Οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank περιλαμβάνουν για το 2022 το σύνολο του τραπεζικού τομέα, με την ΕΤΕ να είναι η κορυφαία επιλογή μεταξύ των τραπεζών, την Jumbo και τον ΟΠΑΠ (και οι δύο έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλές προοπτικές ανάπτυξης μετά την άρση των περιορισμών της Covid-19), τη Motor Oil (ανάκαμψη της ζήτησης, αύξηση των περιθωρίων διυλιστηρίων), τη Cenergy (έκθεση σε πράσινες συμφωνίες) και τη ΔΕΗ (play για το 2ο εξάμηνο με την εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους).

Η Optima Bank εκτιμά ότι η ισχυρή οικονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με υποστήριξη από:

1.      Την πρωτοφανή δημοσιονομική στήριξη από τα ταμεία της ΕΕ ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

2.      Την κυκλική ανάκαμψη μετά την 10ετή κρίση και τα λουκέτα του Covid-19.

3.      Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις.

4.      Η άφθονη παγκόσμια ρευστότητα και το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού (παρά την πρόσφατη άνοδο), τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

5.      Η συσσωρευμένη ζήτηση σε όλους τους τομείς και η επάρκεια πόρων (λόγω χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας / χαμηλών ποσοστών χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας).

«Η σύσφιξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η διαδικασία θα είναι αργή και σταδιακή, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί επίσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο», εκτιμά η Optima Bank.

Το 2022 θα είναι μια χρονιά ορόσημο

Φέτος η Ελλάδα 1) θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ, 2) θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ 3) οι τράπεζες θα αναφέρουν μονοψήφιο δείκτη NPE. Στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, η οικονομία μπορεί να ανακτήσει την αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας».

Παρά τις θετικές προοπτικές, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι και συνδέονται με: 1) πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας, 2) γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία), 3) πολιτικές εξελίξεις (κίνδυνος εκλογών) και 4) αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που αν εφαρμοστούν με απότομο τρόπο μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Οι σκέψεις για τις ελληνικές μετοχές

Η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει ήδη αποκατασταθεί στα επίπεδα πριν από το Covid-19, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη του 2022-23 θα υπολείπονται στις περισσότερες περιπτώσεις του προ κρίσης μέγιστου επιπέδου τους, γεγονός που καταδεικνύει τις καλές δυνατότητες ανόδου.

Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόδοσης κινδύνου. Η αγορά είναι ελκυστικά αποτιμημένη σύμφωνα με μια σειρά από πίνακες.

Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται 7,1x 12m fwd EV/EBITDA, έναντι 8,6x και 8,5x για τις αντίστοιχες μετοχές της ΕΕ και των οικονομιών του εξωτερικού. Πρόκειται για έκπτωση περίπου 20%, παρά τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.

Σε σχετική βάση, η Ελλάδα διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα προεξόφλησης με τις ομοειδείς μετοχές που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2014 και το 2018, όταν οι προοπτικές του ΑΕΠ ήταν πολύ χειρότερες και οι αποδόσεις του GGB πολύ υψηλότερες.

Οι τράπεζες είναι επίσης ελκυστικά αποτιμημένες, καθώς διαπραγματεύονται με έκπτωση >30% σε σχέση με τους ομότιμους. Αναμένει ότι ο κλάδος θα επαναξιολογηθεί περαιτέρω μετά την απομείωση του ρίσκου και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα αποτίμησης στις αρχές του 2014, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται με αυξημένο discount, με πολύ καλά παραδείγματα τις Jumbo, Fourlis, ΟΠΑΠ, Τιτάν και διυλιστήρια.

Οι μετοχές είναι επίσης πιο ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, προσφέροντας 3,3% DIY έναντι αποδόσεων GGB περίπου 2,6%.

Διαβάστε ακόμα:

Επίθεση πωλητών σε Χρηματιστήριο Αθηνών και ευρωαγορές λόγω ουκρανικού

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)

«Αριάδνη»: Σήμερα οι προσφορές για τα 5,2 δισ. ευρώ των bad banks