Σε αρνητικό έδαφος έχει γυρίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, στις 910,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,52%.

Η αγορά μετά τα υψηλά έτους της προηγούμενης εβδομάδας αναδιπλώνεται εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα με το διακύβευμα που εγείρεται στην παρούσα φάση είναι να επιτραπεί η διόρθωση των τίτλων χωρίς να “διαταραχθεί” η παραμονή του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα.

Όσον αφορά πάντως την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις είναι θετικές, δεδομένης και της πορείας της αγοράς από τα χαμηλά του Ιουλίου των 830 μονάδων, αλλά και της αντοχής που δείχνει μέχρι τώρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ευλόγως έχουν εκδηλωθεί.

Επίσης, η αφομοίωση των επιπέδων δείχνει να βαίνει καλώς την ώρα που το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο λόγω και των τελευταίων εξελίξεων με τους δείκτες τιμών καταναλωτή, που προφανώς επηρεάζουν τις νομισματικές αποφάσεις.

Άλλωστε αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει είναι γεμάτη από γεγονότα που μπορούν αν αποτελέσουν τον καταλύτη ώστε να αντιστραφεί η τετραήμερη πτώση που οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών από τα υψηλά έτους να χάσει περίπου 15 μονάδες.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αύριο σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο καθώς και τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη η οποία επανάφερε τις εκτιμήσεις για αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επικείμενη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου αλλά και τα νέα από τους διαγωνισμούς που τρέχουν στον ενεργειακό τομέα, με την ΔΕΠΑ Υποδομών και την ΔΕΔΔΗΕ να είναι στο προσκήνιο.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες 0,38% και βρίσκεται στις 2.192,31 μονάδες, ο Σαράντης, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola σημειώνουν ήπια άνοδο ενώ με απώλειες κινούνται ο ΑΜΔΗΕ, λόγω του μερίσματος που έκοψε σήμερα και ακολουθούν με αρνητικό πρόσημο ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Aegean, Βιοχάλκο, Eurobank, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Jumbo, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Alpha Bank με τον Τιτάνα να είναι αμετάβλητος.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι από την έναρξη της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 901 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Όσον αφορά την στήριξη των 2200 μονάδων που έχει χάσει στην σημερινή συνεδρίαση ο FTSE25, οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 2230 – 2240 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

Καταιγίδα ανατιμήσεων τρομάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Συναγερμός στο κυβερνητικό επιτελείο

Πέθανε ο Βασίλης Κουρτάκης- Το όνομά του συνώνυμο με την ρετσίνα