(Τελευταία ενημέρωση – 14:31)

Σε πτωτικό έδαφος επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το δυναμικό ξεκίνημα που σηματοδότησε το mega deal ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Mytilineos. Μετά τις 14:00 έκανε την εμφάνισή του ένα κύμα πωλήσεων, που οδηγεί τον ΓΔ στις παρυφές των 1.410 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, έχει σχεδόν «κλειδώσει» η άνοδος σε εβδομαδιαία βάση.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική μέρα, κατά 0,08% στις 1.415,45 μονάδες, με τους επενδυτές να έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους σε σύγκριση με το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης. Οι τοποθετήσεις είναι επιλεκτικές και στοχευμένες, γεγονός που αποτυπώνεται στο στενό εύρος τιμών στο οποίο κινείται ο ΓΔ (υψηλό ημέρας οι 1.423,83 μονάδες και χαμηλό ημέρας οι 1.415,14 μονάδες). Οι τράπεζες καταγράφουν τις ισχυρότερες απώλειες.

Η εικόνα στα μισά της συνεδρίασης

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι μετοχές της ΔΕΗ και της Mytilineos, στον απόηχο του διμερούς mega deal, ύψους έως 2 δισ. ευρώ, για ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Mytilineos καταγράφει «άλμα» περίπου 2%, με ώθηση και από το update report της Morgan Stanley, που ανεβάζει την τιμή στόχο στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, ωστόσο προέρχεται από κλείσιμο σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, οπότε θεωρείται εύλογη η διόρθωση.

Ξεπερνά το 2% η άνοδος για την Coca Cola, ενώ και ο ΟΠΑΠ ενισχύεται περισσότερο από 1%, συνθέτοντας το σκηνικό του σημερινού θετικού μομέντουμ. Σε μία συνεδρίαση, όπου οι πτωτικές μετοχές υπερτερούν ποσοτικά έναντι των ανοδικών, είναι σημαντικό που τα «βαριά» χαρτιά παρέχουν τις ισχυρότερες στηρίξεις στο ταμπλό. Πιέσεις ασκούν εκ νέου οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να κρατά αποστάσεις ή να συντονίζεται μόνο ως ένα βαθμό με τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών αγορών. Οι σταθεροποιητικές κινήσεις και η παραμονή κοντά στα επίπεδα ρεκόρ αποτελούν το ζητούμενο βραχυπρόθεσμα για τους επενδυτές στο Χ.Α., με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για συσσώρευση στη σημερινή συνεδρίαση.

Πάντως, πέρα από τις συμφωνίες που επιβεβαιώθηκαν, ώθηση παρέχουν και όσες βρίσκονται στα σκαριά, σε μία περίοδο που οι traders έχουν ανάγκη από θετικούς καταλύτες, προκειμένου να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον τους και να «κυνηγήσουν» νέες κορυφές.

Στο ταμπλό

Με πιο ήπια κέρδη σε σύγκριση με το ξεκίνημα συνεχίζουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 1.228,73 μονάδες. Η Alpha Bank και η Eurobank κερδίζουν αμφότερες +0,18%, με την πρώτη να διαπραγματεύεται στο 1,637 ευρώ και τη δεύτερη στο 1,8985 ευρώ. Σταθερή στα 7,45 ευρώ η Εθνική, ενώ η Πειραιώς χάνει -0,10% στα 3,914 ευρώ.

Ο FTSE 25 καταγράφει άνοδο 0,43% στις 3.447,12 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Mid Cap υποχωρεί κατά 0,34% στις 2.305,98 μονάδες. Πρόκειται μάλιστα για την τρίτη διαδοχική πτώση του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Coca Cola με κέρδη +2,45% στα 28,38 ευρώ και ακολουθεί η Mytilineos στο +1,91% και τα 36,3 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά +1,36% στα 16,45 ευρώ. H ΕΥΔΑΠ κερδίζει πάνω από +1%, ενώ η ΔΕΗ υποχωρεί κατά -1% στα 11,9 ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ποσοστιαία πτώση μεγαλύτερη του -1% καταγράφουν η Austriacard Holdings, η Κρι Κρι, η Profile, η ΑΒΑΞ, η Lavipharm και η Intracom Holdings.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32,463 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,408 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις. Πέντε πακέτα συνολικής αξίας 8,187 εκατ. ευρώ άλλαξαν «χέρια» στη Mytilineos.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,89 δισ. ευρώ, με τις πτωτικές μετοχές (52) να είναι περισσότερες από τις ανοδικές (46) και τις αμετάβλητες (17).

Από ποιο σημείο ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

Προ των πυλών είναι η επιστροφή του Χ.Α. στα εβδομαδιαία κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί απόσταση ασφαλείας (+2,39%) από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής (1.383,45 μονάδες). Απέχει μόλις 5,82 μονάδες (-0,41%) από το κλείσιμο του Μαρτίου και 18,34 μονάδες (-1,28%) από το υψηλό 13 ετών των 1.434,87 μονάδων. Στις 1.437,28 μονάδες και τις 19 Απριλίου 2011 εντοπίζονται τα αμέσως επόμενα υψηλότερα επίπεδα.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, καθώς μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα για το 2023, την επιστροφή στις διανομές μερισμάτων έπειτα από μία 10ετία και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος, ήρθε να προστεθεί το deal με τη Mytilineos, που αλλάζει εκ θεμελίων τον ενεργειακό «χάρτη» στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εικόνα ευφορίας αποτυπώνεται και στο ταμπλό, καθώς η ΔΕΗ σημείωσε αισίως την τέταρτη διαδοχική της άνοδο με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 5,9%. Η μετοχή διατηρήθηκε χθες πάνω από το ορόσημο των 12 ευρώ, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως και τα 12,13 ευρώ για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου. Στις παρυφές των 4,6 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Mytilineos ακολούθησε το ήπια διορθωτικό κλίμα που επικράτησε την Πέμπτη, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο ράλι που την είχε ενισχύσει συνολικά κατά 5,61%. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ανέρχεται στα 5,184 δισ. ευρώ.

Σε νέο χαμηλό από την ένταξή του στο Χ.Α. βρέθηκε χθες ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), κλείνοντας στα 8,25 ευρώ. Έχει απωλέσει πάνω από 9% σε σύγκριση με την τιμή εισόδου στο ταμπλό (9,16 ευρώ), ενώ η αποτίμησή του έχει υποχωρήσει κάτω από το «φράγμα» των 2,5 δισ. ευρώ. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένη η ένταξή του στον FTSE 25 τον ερχόμενο Μάιο.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Θεαματικό comeback στα κέρδη έκανε την Πέμπτη η Wall Street με αιχμή τον τεχνολογικό τομέα, στον απόηχο των προβλέψεων για «εκρηκτική» κερδοφορία από τις Big Tech το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Προηγουμένως, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε υποστεί ισχυρές πιέσεις από τα στοιχεία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και για τον διαφαινόμενο «πάγο» που θα μπει, όσον αφορά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από πλευράς Federal Reserve.

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τις ευρωαγορές να ξεκινούν την χθεσινή συνεδρίαση σε συνθήκες sell off, ωστόσο στο τέλος βελτίωσαν την εικόνα τους, λαμβάνοντας ώθηση από το «δειλό σήμα» της ΕΚΤ ότι θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο. Σήμερα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται περισσότερο από 1%. Απώλειες κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei. Ξεκίνημα με απώλειες δείχνουν τα futures στην προ-συνεδρίαση της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη

Βίλα Βγενόπουλου: Στις 15 Μαΐου ο επαναληπτικός εκούσιος πλειστηριασμός (pics)

Ο χαμογελαστός Κολωνακιώτης καταπίνει τον θυμωμένο μπουμπουριστό, έκλεισε το deal της Κέρκυρας, η Prodea πυργοδέσποινα στο Ελληνικό και το… mon amour γράμμα στον ΑΔΜΗΕ

Ξεκινούν με… ψιλά γράμματα τα νέα μέτρα για τα Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ