Στη ζώνη των 920 μονάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω του κλίματος ευφορίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά τα θετικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Στο επίκεντρο της προσοχής τέθηκε κυρίως η μετοχή της Mytilineos, η οποία αναρριχήθηκε σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, στον απόηχο της νέας επένδυσης της Fairfax.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,83% και διαμορφώθηκε στις 920,53 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (912,94 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 913,67 έως 921,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 62 εκατομμύρια ευρώ.  

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στο ταμπλό 

Ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την ευρύτερη ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,20% και τις 637 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύθηκε δυναμικά κατά +2,5% και ανέκτησε το 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διευρύνθηκε στο +1,8% και το 1,01 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +1,2% και τα 3,7 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να μένει σχεδόν αμετάβλητη στο 1,04 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +1,85% 1,0195 ευρώ  
  • Eurobank +0,19% 1,04 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 3,702 ευρώ  
  • Πειραιώς +2,49% 1,42 ευρώ  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86% και 2.230 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos αποδείχθηκε η απόλυτη «πρωταγωνίστρια», καθώς εμφάνισε κέρδη της τάξης του 3% και εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 19,4 ευρώ, χάρη στην αύξηση του ποσοστού της καναδικής Fairfax. Η μετοχή της Jumbo, παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 1,2%, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ κατά 4% αυξήθηκε και η μετοχή της Σαράντης. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Lamda Development, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Aegean και CocaCola ακολουθήσαν πέριξ του 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ διολίσθησε στο -0,9% και το 1,7 ευρώ, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου. Απώλειες κατά 0,7% παρουσίασε και η μετοχή της Viohalco, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να συρρικνώνεται κατά 1%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,83% και 1.412 μονάδες), η μετοχή της Fourlis εκτινάχθηκε στο +6,2% και τα 3,3 ευρώ, έχοντας τζίρο 466.000 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Autohellas υποχώρησε στο -0,9% και τα 10,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 32 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65 δισ. ευρώ.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

  • Mytilineos +3,02% 8,1 εκατ. ευρώ 
  • Πειραιώς +2,49% 5,9 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ +0,30% 5,4 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank +0,19% 5,1 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ -0,47% 5 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank +1,85% 4,6 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ -0,45% 4,3 εκατ. ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,20% 3,5 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo +1,21% 3,1 εκατ. ευρώ 
  • Τέρνα Ενεργειακή -1,00% 2,9 εκατ. ευρώ 

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες  

Η Λεωφόρος Αθηνών, με τη βοήθεια των ξένων αγορών, κατάφερε να επανέλθει στο τεχνικό όριο των 920 μονάδων (κοντά στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου επταμήνου), ενόσω οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.  

Σήμερα, ενδεικτικά, ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve, η οποία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).  Η αγορά έχει προεξοφλήσει μια μικρότερη παρέμβαση στα επιτόκια, η οποία θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές.

Αυτό σημαίνει ότι επιτέλους η αμερικανική τράπεζα θα πατήσει «φρένο» στον ξέφρενο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Η εν λόγω προσδοκία, μάλιστα, ενισχύθηκε κι από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο, σκορπώντας κύμα ενθουσιασμού στις αγορές μετοχών.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επίσης θα προβεί σε νέα αύξηση επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 2%), χωρίς να αποκλείεται μια αντίστοιχου -με τις ΗΠΑ- εύρους παρέμβαση (δηλαδή 50 μονάδων βάσης). Μια τέτοια εξέλιξη, αναμφίβολα, θα στείλει ένα πρώτο μήνυμα στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης του πληθωρισμού.   

Από την άλλη πλευρά, εφόσον διαψευστούν οι παραπάνω προσδοκίες και οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμείνουν στις 75 μ.β. (ένα σενάριο υπαρκτό στην περίπτωση της ΕΚΤ), οι πωλητές θα αναλάβουν εκ νέου τα ηνία των χρηματιστηρίων, υπό τον φόβο μιας μεγαλύτερης ύφεσης και ενός πιο επίμονου κύματος ανατιμήσεων. 

Και οπωσδήποτε, όλα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά και τη δική μας «ρηχή» αγορά, η οποία -πέραν όλων των άλλων- έχει να αντιμετωπίσει και τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο των βουλευτικών εκλογών.   

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι παρά τις ποικίλες και πολλαπλές κρίσεις του 2022 (ουκρανικό, πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.), ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του 2,2% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                     

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντικά κέρδη στο +2% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 2,3%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά +1,7% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει ισχυρό ράλι κατά 600 μονάδες, χάρη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (7,1% τον Νοέμβριο). 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να ανακάμψουν από τα χαμηλά έτους, λαμβάνοντας στηρίγματα από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,9% και τα 74,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,2% και τα 79,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +4,1% και τα 1.833 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Οι δημοσκόποι μετρούν το «Εύα effect» στο ΠΑΣΟΚ, το deal με τον μπαλαντέρ, οι Έλληνες που είδαν την Exxon Mobil και το ταμείο που τρώει η ΕΥΑΘ

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

Νευροεπιστήμη: Αυτός είναι ο μοντέρνος ηγέτης