Με τις τράπεζες να έχουν περιορίσει τις αρχικές απώλειες που έφτασαν κοντά στο -3% αλλά και με εμφανή την αδυναμία να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης του  Χρηματιστήριου Αθηνών κινείται με πτώση -0,03 % στις 865 μονάδες.

H αγορά ακολουθεί την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου υποχωρούν ακολουθώντας τις βαριές απώλειες σε Ασία και Wall Street. H  επενδυτική διάθεση παραμένει αρνητική, καθώς οι αγορές μπαίνουν στο δ’  τρίμηνο. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με ταυτόχρονη επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, έχει τρομάξει τους επενδυτές, οδηγώντας σε κλυδωνισμούς τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Wall Street, ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο με συνολικές απώλειες 4.8%, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία του πτώση από τον Ιανουάριο και τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Αντίστοιχα μετά την πτώση κατά 6,2% του Γενικού Δείκτη τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου έχουν περιοριστεί στο 6,97% και του δείκτη των τραπεζών στο 4,73% με το κλίμα στην αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Συζητιέται εντόνως, ότι εφόσον επίκειται μια μεγάλου ύψους αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν συμμετέχει ο βασικός μέτοχος και δεν έχει προσελκυσθεί στρατηγικός επενδυτής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διατεθούν οι νέες μετοχές με αξιοσημείωτο discount σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαπραγματεύονται από πλεονεκτική θέση. Με άλλα λόγια, η αγορά φοβάται ότι θα επαναληφθεί στην περίπτωση της ΔEΗ ό,τι προηγήθηκε με τις μετοχές τραπεζών, όπου η αγορά σημείωσε πτώση μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά αποτυπώθηκε στην χτεσινή τελευταία συνεδρίαση του εννεαμήνου, όπου υπήρξαν κάποιες κινήσεις ανάκτησης των 870 μονάδων, οι οποίες έπεσαν στο κενό. Επιβεβαιώνεται με άλλα λόγια, για ακόμη μία φορά, η “αδιαφορία” της αγοράς τόσο για τα καλά μακροοικονομικά δεδομένα, όσο και τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από το πλήθος των εισηγμένων. Έτσι, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική, με το κλείσιμο της εβδομάδας σήμερα να αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 865 μονάδες, με οριακή πτώση 0,12% και υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο δείκτης πρέπει να ξεπεράσει πειστικά τη ζώνη των 877-890 μονάδων και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 912 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 930 μονάδες. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 847 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 830 μονάδες και τις 803 μονάδες.

Το βήμα πάντως για υψηλότερα παραμένει μετέωρο και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών το εκμεταλλεύονται σχεδόν πάντα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2.095 μονάδες και πλησίασε περισσότερο την πρώτη αντίσταση στις 2.101 μονάδες. Η ζώνη ωστόσο μέχρι τις 2.130 μονάδες είναι εξαιρετικά «δύσβατη» για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο δείκτης πρέπει να την ξεπεράσει χωρίς δυσκολίες και να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2.185 σχετικά γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2.230-2.265 μονάδες. Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 2.078 μονάδες, ο εν λόγω δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 2.026 μονάδες ή και έως τις 1.985 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει πτώση κατά 0,1% η ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΕΧΑΕ κινούνται ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Ακολουθούν με ήπια πτώση Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Λάμδα και Eurobank.

Διαβάστε ακόμη:

Αφορολόγητες γονικές παροχές: Τα SOS για όσους ξεκινούν από σήμερα μεταβιβάσεις ακινήτων – χρημάτων

Καθ΄οδόν προς τις τράπεζες η σύμβαση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι ζήτησε η ΕΕΤ

Bloomberg: Άρχισαν τα στοιχήματα για πετρέλαιο στα… $200