(last update 14.50) Συνέχεια στα εντυπωσιακά κέρδη επιχειρεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπερβαίνει και τις αντιστάσεις των 1.210 μονάδων, χάρη στις άκρως θετικές επιδόσεις των τραπεζών. Άλλωστε, το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό, με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να αποτελούν «game changer».

Με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι αγοραστές ξεχωρίζουν ιδίως την Alpha Bank, η οποία οδεύει προς νέα υψηλά έτους. Θετικά πρόσημα παρατηρούνται και στις Eurobank – Πειραιώς, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται άνω του 3%, εν μέσω των προσδοκιών ολοκλήρωσης του deal με τους Αυστραλούς της First Sentier.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 1.211,08 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.201,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες (από 1.199,80 έως 1.219,07 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 126,8 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το +12,4% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 7,5 ετών, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στο +1,55% και τις 1.006 μονάδες, επωφελούμενος της μείωσης του πολιτικού ρίσκου και της προοπτικής αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μεγάλη κερδισμένη της ημέρας είναι αναμφίβολα η Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά +2,5% και ανακτά το  1,40 ευρώ, το οποίο βρίσκεται μία «ανάσα» από το υψηλό έτους του 1,48 ευρώ. Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο χθεσινό report της Deutsche Bank, η οποία αναθεώρησε την τιμή – στόχο στο 1,70 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +2,4% και το 1,6 ευρώ, με τη μετοχή της Πειραιώς να αναρριχάται στο +3,3% και τα 2,7 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τη Δευτέρα έκανε ράλι 15%, σπεύδει να αφομοιώσει τα υψηλά επίπεδα, υποχωρώντας στο -1,1% και τα 6,1 ευρώ, εν αναμονή και των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,48% 1,404 ευρώ
  • Eurobank +2,36% 1,607 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,10% 6,112 ευρώ
  • Πειραιώς +3,27% 2,778 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,95% και 2.987 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνεται στο +3% και τα 20,1 ευρώ, χάρη στις πληροφορίες για την πρόοδο του deal πώλησης στην First Sentier. Κέρδη άνω του 4,6% εμφανίζει και η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία πετυχαίνει νέο ιστορικό υψηλό (12,98 ευρώ). Η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζει ανοδικά στο +1,6% και τα 14,3 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να έπεται στο +1,3% και τα 16,4 ευρώ (νέο υψηλό 13ετίας). Αύξηση άνω του 2,5% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ ενισχύονται, επίσης, κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, Aegean, ΟΛΠ και Titan υποχωρούν κατά 1%, με τη Σαράντης να διορθώνει πέριξ του 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,72% και 1.723 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ, μετά το +11% της Δευτέρας, ξεχωρίζει στο +5,6% και τα 4,8 ευρώ, χάρη στην προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας. Άνω του 1% καθορίζεται η άνοδος και για τις Cenergy – Παπουτσάνη. Αντίθετα, οι μετοχές των BriQDimandEpsilon περιορίζονται άνω του 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 66 μετοχές σημειώνουν κέρδη, 43 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 82,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Ούριος άνεμος στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το +6% της Δευτέρας και το νέο υψηλό 9ετίας, επιχειρεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση, δεδομένου ότι το πολιτικό ρίσκο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και οι επενδυτές προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παρότι δεν λείπουν οι κινήσεις κατοχύρωσης, ως απόρροια των σημαντικών κερδών της χθεσινής συνεδρίασης και της εν μέρει αγοραστικής κόπωσης, είναι σαφές ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει εξαιρετικό και ευοίωνο.

Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), αναμένεται να διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Ακόμη κι αν ο Fitch διστάσει να προχωρήσει σε αναβάθμιση, λόγω και της εκκρεμότητας των δεύτερων εκλογών, οι επενδυτές προσδοκούν ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα καταστεί πραγματικότητα σίγουρα εντός του 2023.

«Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας» εξηγεί, σε σημερινό report, o DBRS.

«Τα σχόλια των επενδυτών που λάβαμε πρόσφατα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθες προοπτικές σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική θεωρήθηκαν από την αγορά ως σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα» προσθέτει η Goldman Sachs.

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά assets αντικατοπτρίζεται εύγλωττα στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης και να περιορίζεται στο 3,85%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), επίσης, αναδιπλώνονται προς την περιοχή των 140 μονάδων βάσης.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές εμφανίζουν επιφυλακτικές κινήσεις, περιμένοντας τις εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Έτσι, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,25% και τις 467 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,03%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,01%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,56% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,24%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περίπου 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου είναι σχεδόν αμετάβλητες, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,32% και τα 71,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,28% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -1% και τα 1.957 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο «ολικής επαναφοράς» του ΠΑΣΟΚ

Goldman Sachs: Οι μετεκλογικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ