Αγορές

Χρηματιστήριο: Με οριακή άνοδο, μια ανάσα από τις 900 μονάδες

  • Χρήστος Λαΐνας


Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η συναλλακτική δραστηριότητα - H αγορά αναζητεί τους νέους καταλύτες που θα την οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη κατά 0,46%, στις 897,15 μονάδες.

Η αγορά στηρίχθηκε και σήμερα σε επιλεγμένες μετοχές του 25αρη δείκτη και πλησίασε τον πρώτο στόχο που είναι οι 900 μονάδες. Και στη σημερινή συνεδρίαση και παρά την αύξηση των όγκων των συναλλαγών την τελευταία ώρα η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ανάλογα βέβαια με την εποχικότητα του Αυγούστου, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να διοχετεύονται σε συγκεκριμένες εισηγμένες του ταμπλό.

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως έχουν δείξει και οι τελευταίες συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται εντός ενός στενού εύρους τιμών με το βλέμμα στραμμένο και στις διεθνείς αγορές, ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου βοηθούν στην αξιολόγηση των τρεχόντων θέσεων των χαρτοφυλακίων σε ότι αφορά την χάραξη της στρατηγικής του φθινοπώρου.

Με την αγορά να αναζητεί τους νέους καταλύτες που θα την οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα και αν και δεν αποτελεί νέα εξέλιξη, καθώς αναμενόταν από την αγορά, ωστόσο η εκταμίευση τη χτεσινή ημέρα των πρώτων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε προς την Ελλάδα αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό καταλύτη για τη συνεχεία, δεδομένου ότι η πρωτιά που είχε η χώρα σε ότι αφορά τους πόρους της Ε.Ε ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει θεωρηθεί από αναλυτές και επενδυτές ως ένα σημαντικό όπλο (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στην MSCI η οποία αν και χθες ακύρωσε την απόφαση της για ένταξη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στους διεθνείς δείκτες Small Cap, ωστόσο αύριο ανακοινώνει την καθιερωμένη τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών της, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη 0,49% και έκλεισε στις 2.154,66 μονάδες η ΕΛΧΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 2,41% και 2,14% αντίστοιχα σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη και ακολούθησαν ήπια ανοδικά η Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca cola, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank και Εθνική.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ με 1,53% και 1% αντίστοιχα ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν η Πειραιως, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα με τα ΕΧΑΕ, Aegean και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα:

Πυρόπληκτοι: Όλα τα ποσά από τις αποζημιώσεις ανά περίπτωση

ΕΕΕΠ: Go Live πλέον οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος

AirlineRatings.com: Αυτές είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς αεροπορικές του κόσμου