Με οριακή θετική μεταβολή έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 906,48 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,09%, μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και με τον Τραπεζικό κλάδο να ξεχωρίζει στην άνοδο της αγοράς.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,21% και στις 2.181,19 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15% και στις 1.514,38 μονάδες με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να υπεραποδίδει έναντι της αγοράς και να κλείνει στις 596,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,45%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,5%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,51% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 3.68%.

Με τις συναλλαγές να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω και της αργίας των Φώτων , η αγορά προσπαθεί να απομακρυνθεί από την κοντινή στήριξη των 905 μονάδων ώστε να δοκιμάσει, ανεβάζοντας την συναλλακτική δραστηριότητα, την αντίσταση των 910 μονάδων για να μπορέσει να κατευθυνθεί προς τις 930 μονάδες όπου είναι και το ανώτατο εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης που τον ταλαιπωρεί.

Το ζήτημα για την αγορά είναι το κατά πόσο η μεγάλη πλέον διασπορά της Covid 19 μπορεί να οδηγήσει στα όρια του το υγειονομικό σύστημα, ή εάν θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα. Άλλωστε, πλέον σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται ήδη εδώ και να αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική.

Η πορεία της πανδημίας έχει ανακόψει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία αφήνοντας έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών στα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια αλλά και σε ορισμένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε επιλεγμένες μετοχές. Σε αυτή την ανασφάλεια των επενδυτών πρέπει να προσθέσουμε και τις αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΚΤ, μετά και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και αφορούν την προστασία των Ελληνικών ομολόγων όταν τερματιστεί το πρόγραμμα PEEP με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις να δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα αφήσει ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα χωρίς προστασία.

Αν και η αγορά το 2021 δεν κατάφερε να αποτυπώσει την αισιοδοξία τόσο για την οικονομία όσο και για την πλειονότητα των εισηγμένων της, μιας και ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε για 43 ολόκληρες εβδομάδες ανάμεσα στις 830-930 μονάδες, εντούτοις οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά μόνο θετικές είναι με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από μεγάλες συσσωρεύσεις έρχεται μεγάλη κίνηση κάτι που θα χρειαστεί επιβεβαίωση από μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 3,43% και η Alpha Bank και Eurobank με 2,52% και 2,4% αντίστοιχα σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο με τον Τιτάνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Πειραιώς, Aegean, ΟΛΠ, Λάμδα και Motor Oil να ακολουθούν κλείνοντας ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Jumbo με 2,15% με τον ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και τον ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 71,8 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 33,1 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

Βαγγέλης Μαρινάκης: Έβαλε 32 δεξαμενόπλοια στην κοινοπραξία Heidmar

Citigroup: Έρχεται ραγδαία αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος

Mετάλλαξη Όμικρον: Tα έκτακτα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς