Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,76% στις 851,82 μονάδες, οδηγώντας σε θετικό έδαφος και το εβδομαδιαίο κλείσιμο κατά 2,25%.

Η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάσε ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε περισσότερους από 80 τίτλους και τους long να καταφέρνουν να διαφοροποιήσουν την συμπεριφορά της αγοράς συνολικά από την πτωτική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία και σήμερα σημείωσε τις περισσότερες απώλειες κλείνοντας τελικά αρνητική κατά 5,72% και κλείνοντας με σωρευτικές εβδομαδιαίες απώλειες κατά 24,3%, που αν προστεθούν στις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας φτάνουν σε απώλειες άνω του 50%.

Αντίθετα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, παρά τις βαριές απώλειες της Πειραιώς, κατάφερε από τη στιγμή που κράτησε τη στήριξη των 500 μονάδων να κλείσει θετικός στην εβδομάδα κατά 4,24% και να δώσει με τη σειρά του τη βοήθεια στην υπόλοιπη αγορά να κλείσει τελικά στο τέλος της εβδομάδας πάνω από τις 850 μονάδες.

Όλη αυτή η αντίδραση έφερε ως αποτέλεσμα η αγορά να καταφέρει να καλύψει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, ήτοι σχεδόν τα 2/3 από την πτωτική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας και στην ουσία να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά ότι η κύρια τάση αυτή τη στιγμή για τον Γενικό δείκτη είναι ανοδική, ενώ η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας αποφόρτισε τους ταλαντωτές τιμών από τα προσφάτως υπεραγορασμένα επίπεδα και επίσης ξεκαθάρισε το εύρος τιμών 830-860 ως εκείνο, η διάσπαση του οποίου θα ενεργοποιήσει νέες τασικές συναλλαγές ή εντολές stop-loss.

Παρά τη δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ).

Όπως και να έχει, η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,95% και έκλεισε στις 2.050,87 μονάδες, η Εθνική Τράπεζα με 5,53% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ο ΑΔΜΗΕ με 4,64%, ΓΕΚ Τέρνα με 4,37%, στην οποία πέρασε νέο πακέτο 1,8 εκατ. τεμαχίων συνολικού ποσού 20,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σχετίζεται με τη στρατηγική της απόκτησης του ποσοστού του ομίλου Reggerborgh από τον βασικό μέτοχο Γ. Περιστέρη.

Το πακέτο αφορούσε το 1,74% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό του Περιστέρη κοντά στο 29% και η Eurobank με άνοδο 4%. Ακολούθησαν η ΕΥΔΑΠ με 3,96%, ΕΧΑΕ με 2,7%, Φουρλής με 2,64%, Τιτάνας με 2,18% και Ελληνικά Πετρέλαια με 2,045, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Alpha BankJumbo, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Coca ColaMotor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Βιοχάλκο.

Σε αρνητικό έδαφος, εκτός της Πειραιώς έκλεισε η Ελλάκτωρ με 1,84% και Aegean με 1,54% με κοινό χαρακτηριστικό και των τριών μετοχών ότι ετοιμάζονται για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο τζίρος ανήλθε στα 71,27 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 44,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι φόροι απέδωσαν 1,1 δισ. περισσότερες κρατικές εισπράξεις ως τον Φεβρουάριο (πίνακας)

Τουρκία: Συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων – Η βουτιά της λίρας και οι διεθνείς ανησυχίες

Από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου… στη «ναυμαχία» για τους Πεταλιούς