Ήπια ανοδικό το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μικρά κέρδη 0,46%, στις 888,95 μονάδες.

Η αγορά συνεχίζει την πλάγια κίνηση που κάνει τους τελευταίους μήνες εγκλωβισμένη σε μια ζώνη μεταξύ των 870 με 920 μονάδων, χωρίς να δείχνει όλον αυτόν τον καιρό μια σαφή κατεύθυνση με τους αγοραστές και τα μεσο-μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές κινήσεις. Ως αποτέλεσμα τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να δίνουν τον τόνο στην αγορά και με ρευστοποιήσεις χαμηλού όγκου και πιέζουν την αγορά σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί το τελευταίο δίμηνο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις να τράβηξαν ρευστότητα από την αγορά, η συμπεριφορά της αγοράς όμως δείχνει ότι δεν εισέρχονται νέα κεφάλαια να αναπληρώσουν αυτή την ρευστότητα και αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχόμενες θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την πορεία της οικονομίας την φετινή και τις επόμενες χρονιές.

Σήμερα ήταν η σειρά της Unicredit και της HSBC να ανεβάσουν την πήχη για την Ελληνική ανάπτυξη με την Unicredit να αναφέρει ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ σε 5,5% (από 2,5%) για το 2021 και σε 3,0% (από 5,0%) για το 2022. Η αναθεώρηση αντανακλά κυρίως μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έναρξη του έτους: το 1ο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, ο ταχύτερος ρυθμός από την έναρξη της χρονολογικής σειράς του ΑΕΠ το 2000, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της ιταλικής τράπεζας.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος το ΑΕΠ διευρύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο (μετά από 3,8% qoq το 3Q20 και 3,5% το 4Q20), οδηγώντας σε σημαντική μείωση της διαφοράς στο προ-πανδημικό επίπεδο (τώρα στο 2,7%). Αντίστοιχα η HSBC αναβαθμίζει την ανάπτυξη φέτος στο 4,5% από 2,2% και ταυτόχρονα μειώνει την εκτίμησή της από 6% σε 5,5% για το 2022. Η HSBC εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας μας θα επιστρέψει στα επίπεδα της κανονικότητας προ πανδημίας στο β’ τρίμηνο του 2022.

Η απώλεια παραγωγής της ελληνικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα είναι χαμηλότερη από τα προ Covid-19 επίπεδα κατά 2,8% έναντι 4% στην προηγούμενη πρόβλεψή της και η ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 τοποθετείται στο 3,7% από 3% πριν.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη 0,26% και έκλεισε στις 2.145,76 μονάδες, η Τέρνα Ενεργειακή με 2,86% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν ο ΟΛΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Εθνική με άνοδο άνω του 2% ενώ ο ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%. Λάμδα , Τιτάνας, Jumbo, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Alpha Bank με 3,53% και ακολούθησαν ήπια πτωτικά η Πειραιώς, Eurobank, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, με τα ΕΧΑΕ και ΕΛΧΑ να κλείνουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε στα 55,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,8 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Η «επέλαση» της παραλλαγής Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

Capital Economics: Ανησυχία για τον τουρισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ – Γιατί ζητεί αποζημίωση $14 τρισ.