Scope και MSCI αποτελούν τις δύο τελευταίες εκκρεμότητες της αγοράς, προτού οι επενδυτές ετοιμάσουν βαλίτσες και ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η αναμονή δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, καθώς έως τις 10 Αυγούστου, δηλαδή έως την προσεχή Πέμπτη, θα έχουμε μάθει αφενός αν η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί από τον Scope, αφετέρου αν έχουμε αλλαγές στον MSCI Standard Greece.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με μια χρονολογική σειρά.

Η σειρά του Scope

Απόψε πρόκειται να δημοσιευθεί η ετυμηγορία του γερμανικού οίκου Scope για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας («ΒΒ+» με θετικό outlook).

Η αγορά και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, οι Γερμανοί θα προχωρήσουν στο μεγάλο «βήμα», αναβαθμίζοντας την Ελλάδα και επαναφέροντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία του investment grade.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος οίκος, ο οποίος τοποθέτησε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, ήταν ο ιαπωνικός R&I, ο οποίος τη Δευτέρα αναθεώρησε την ελληνική αξιολόγηση σε «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές.

Παρότι και οι δύο οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή και ο Scope και ο R&I, δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επομένως οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζουν άμεσα το ευρωσύστημα, εντούτοις οι τρέχουσες εξελίξεις θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές.

Κι αυτό, διότι συνιστούν προπομπό των προθέσεων των «πιστοποιημένων από την ΕΚΤ» οίκων αξιολόγησης, και κυρίως των DBRS, S&P και Fitch, οι οποίοι διατηρούν την Ελλάδα σε απόσταση… βολής από την επενδυτική βαθμίδα.

Η 8η Σεπτεμβρίου, αυτήν την στιγμή, αποτελεί την πλέον πιθανή ημερομηνία για μια επίσημη επιστροφή στο investment grade -για πρώτη φορά από το 2010- καθώς εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένο το report του καναδικού DBRS.

Στις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να δημοσιευθεί και η ετυμηγορία του Moody’s, ο οποίος ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί την ελληνική αξιολόγηση τρία «σκαλιά» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Κυκλωμένες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι και οι ημερομηνίες 20 Οκτωβρίου – 1η Δεκεμβρίου, όταν και αναμένονται τα report των Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, οι οποίες σήμερα τοποθετούν την Ελλάδα ένα βήμα πριν τον πολυπόθητο στόχο.

Ας σημειωθεί ότι για το ευρωσύστημα απαιτείται μόλις μία αναβάθμιση στο investment grade, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να χαρακτηριστούν εκ νέου ως επενδύσιμα. Επομένως, χρειάζεται μία και μόνο αναβάθμιση από μία εκ των DBRS, S&P και Fitch.

Η Πειραιώς στον Standard Greece;

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις 10 Αυγούστου, όταν  ο MSCI πρόκειται να προχωρήσει στην καθιερωμένη αναθεώρηση των δεικτών του.

Το ενδιαφέρον εστιάζει στην Τρ. Πειραιώς, η οποία πληροί όλα τα απαραίτητα «προσόντα», προκειμένου να ενταχθεί στον MSCI Standard Greece, ο οποίος αποτελεί την «ελίτ» των ελληνικών εισηγμένων.

Αυτήν την στιγμή, στον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκονται 10 διαφορετικές εταιρείες: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πέραν της πιθανής προσθήκης της Πειραιώς, αλλαγές δύναται να επέλθουν και όσον αφορά τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα αφαιρεθεί από τον σχετικό δείκτη.

Οι επίσημες αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, θα δημοσιευθούν αργά το βράδυ της 10ης Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

DBRS: Σημαντική για την Ελλάδα μια «ανθεκτική» επενδυτική βαθμίδα

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal Attica Group – ΑΝΕΚ

Στάσσης (ΔΕΗ): Κλείνει το φθινόπωρο το deal για την εξαγορά της Enel Romania και έρχεται το νέο business plan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ