Το τρίτο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση της  Enel Ρουμανίας και αμέσως μετά η ΔΕΗ σκοπεύει να παρουσιάσει στους επενδυτές το νέο business plan που πήγε πίσω λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η διοίκηση της Επιχείρησης κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές επιβεβαίωσε τον στόχο για λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στο ύψος του 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 αλλά και την δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος την επόμενη χρονιά.

Παρουσιάζοντας τους πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στον διεθνή βηματισμό της ΔΕΗ μέσα από στρατηγικές συμφωνίες, την επέκταση στις ΑΠΕ που αποτελεί την δύναμη πυρός της εταιρείας αλλά και την ψηφιοποίηση του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά τις πράσινες επενδύσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε χθες ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λειτουργήσουν νέες μονάδες 145 MW ενώ στους επόμενους 18 μήνες το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί με άλλα 1,2 GW φωτοβολταϊκών, από τα οποία τα 760 MW βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Σήμερα, τα εν λειτουργία έργα προσεγγίζουν τα 690 MW, μαζί με εκείνα που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και είναι 65 MW.

Στην παρουσίαση της ΔΕΗ διαπιστώνεται ότι οι υπό κατασκευή νέες μονάδες ΑΠΕ είναι συνολικής ισχύος άνω των 900 MW  και ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την πλήρη αδειοδότηση έργων ισχύος 4,9 GW που καλύπτουν  τους στόχους που είχε θέσει μέχρι το 2026.

Από το συνολικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ που ανέρχεται περίπου σε 10 GW, όπως αναφέρθηκε χθες για τα 2,3 GW έχουν εξασφαλιστεί τελικοί όροι σύνδεσης, άλλα 2,6 GW διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν όρους σύνδεσης και άλλα 700 MW αναμένουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ απέκτησε πρόσφατα στην Ρουμανία και ένα νέο αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW σε προνομιακή περιοχή με βάση τα ανεμολογικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός που ανέτρεψε η ενεργειακή κρίση δεν μεταβάλλεται. Ειδικά για την «Πτολεμαϊδα 5», η οποία συμμετέχει ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας ανέφερε θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του ΔΕΔΔΗΕ στις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και τις μέρες του καύσωνα ευχαριστώντας το τεχνικό προσωπικό που κατάφερε να κρατήσει όρθιο το δίκτυο παρά τις προκλήσεις.

Όπως δήλωσε οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκαν κατά 58% το πρώτο εξάμηνο και αποδίδουν με σημαντική βελτίωση σε δείκτες όπως οι διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύνολο των επενδύσεων αυτών ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ και όπως επισήμανε ο κ. Στάσσης συνέβαλλαν και στην ταχύτερη ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο.

Μεγάλη αύξηση κατά άνω του 200% καταγράφεται και το υπόγειο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2023 προστέθηκαν 582 χιλιόμετρα από 181 στο περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Με έμφαση στην πελατοκεντρική προσέγγιση, η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε χθες ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο δείκτης απώλειας πελατών της επιχείρησης διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδα (2,2%, όπως και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 έναντι 6,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2021). Παράλληλα περιορίστηκε το ποσοστό των πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση των πελατών που καταγράφουν οι ίδιοι τις ενδείξεις του μετρητή τους.

Διαβάστε ακόμη

Η MSC έγινε μέλος του συνασπισμού SEA-LNG για την χρήση εναλλακτικών καυσίμων

Πρατηριούχοι: Δεν ευθυνόμαστε για τις αυξήσεις στα καύσιμα (πίνακες)

UBS: Τι σημαίνει η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των ΗΠΑ σε AA+

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ