Ολοκληρώθηκε μια κερδοφόρα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη αν και δεχόμενος πιέσεις -καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα- να ολοκληρώνει και σήμερα Παρασκευή κοντά σε ψηλό ημέρας και στις 1.311 και να βρίσκει στηρίγματα κυρίως από τη μετοχή της ΔΕΗ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο εν αντιθέσει με τις διεθνείς αγορές δείχνει να αντέχει και ανταποκρίνεται καλύτερα στις γεωπολιτικές ανησυχίες, στο αβέβαιο μέλλον σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων της Fed και τη χλιαρή εικόνα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, όπως και στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06% και τις 1.311,67 μονάδες αν και  βρέθηκε κάτω από τις 1.310 μονάδες κατά τη διάκρεια της συνεδρίασης, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 74,14 εκατ, ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,43%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε μικρή άνοδο 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε 0,18%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,25% στις 1.074 μονάδες.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ +3,12% στα 11,91 ευρώ και η μετοχή της Viohalco +2,65%, του ΟΛΠ +1,72% και της Autohellas+1,03%.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,21%), της Elvalhalcor (-1,63%), της Quest (-1,44%) και της Jumbo (-1,29%).

Στις τραπεζικές μετοχές επικράτησαν τα μικτά πρόσημα, με την Πειραιώς στο +0,98%, την ΕΤΕ στο +0,44, πτώση για την Alpha στο 0,32% και την Eurobank στο -0,98%.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 2.939.025 και 2.679.072 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 9,16 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,80 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 48 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Κατά τα άλλα, στο μέτωπο της οικονομίας ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο όπως και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας ενισχύθηκε στο 3,7% o πληθωρισμός , ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3% (από 3,8% τον Οκτώβριο) ενώ και στην ευρωζώνη είχε υποχωρήσει στο 2,4% από 2,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως βασικότερη ένδειξη,  υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός τράβηξαν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε η επιβάρυνση από τις τιμές ενέργειας οι οποίες υποχώρησαν.

Σε άλλα νέα, στην αγορά των ομολόγων, «σήμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος των μειώσεων στα επιτόκια, αναμένουν οι αγορές, με τα bond funds να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στην Ελλάδα, μετά και την επαναφορά της χώρας στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με το Reuters, ο κίνδυνος των ομολογιακών αυξήσεων υποχρεώνει τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης να επισπεύσουν τις όποιες αποφάσεις για μειώσεις των επιτοκίων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του έτους που χαρακτηρίστηκε από αστάθεια στη σκιά μάλιστα των στοιχείων Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αυξήθηκε.

Ομοίως «σύννεφα» στη Wall Street εμφανίστηκαν την πρώτη εβδομάδα του έτους, καθώς το επενδυτικό κλίμα είναι ανήσυχο σχετικά με το τι θα συμβεί με τα επιτόκια το επόμενο διάστημα,ενώ σήμερα Παρασκευή, στο όλο κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ήρθαν για να βάλουν… «φωτιά» στο συνολικό κλίμα. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές τον Δεκέμβριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την εβδομάδα, οι μετοχές των Big Tech, όπως η Apple, παρουσιάζουν κάκιστες επιδόσεις, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής και το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Πλέον, οι αγορές τιμολογούν τώρα περίπου 53% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιοαπό 80% πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Διαβάστε ακόμη 

Eurostat: Αυξήθηκε στο 3,7% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Ψηφιακές κάμερες στους δρόμους: Καταιγισμός προστίμων σε οδηγούς – Πού είναι τοποθετημένες

ΗΠΑ: Επιχειρήσεις του Τραμπ έλαβαν $7,8 εκατ. από ξένες κυβερνήσεις όσο ήταν πρόεδρος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ