Μια σειρά από «σκαλοπάτια» έχει να υπερβεί η Αθήνα στον δρόμο πάνω από τις 1.000 μονάδες και την επενδυτική βαθμίδα.

Οπως μάλιστα εκτιμούν ξένοι επενδυτές, κάθε φορά που θα επιβεβαιώνονται οι θετικές ειδήσεις η αγορά θα προχωρεί. Τα «σκαλοπάτια» δεν είναι άλλα από τις τιτλοποιήσεις, τις εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα οικονομικά μεγέθη, ο δημοσιονομικός χώρος κ.τ.λ

Η μοναδική ανησυχία που υφίσταται για την ελληνική αγορά είναι να μη διορθώσουν τα διεθνή χρηματιστήρια όχι εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά λόγω της οικονομίας.

Οπως δηλώνει ξένος επενδυτής: «Δεν βρίσκω κάποιον αρνητικό λόγο για να μην επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Οι πελάτες μου έρχονται πλέον στην Αθήνα περισσότερες φορές διότι βλέπουν ότι υπάρχει χώρος για deals στην Αθήνα. Εφόσον λοιπόν οι διεθνείς αγορές παραμένουν ήρεμες, τότε η ελληνική οικονομία θα περνά σταδιακά τα όσα έχει δεσμευτεί».

Σύμμαχος στην προσπάθεια του Χρηματιστηρίου και της αγοράς είναι τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια (Fidelity, ΒlackRock, PIMCO κ.ά.), τα οποία επέστρεψαν στην Αθήνα, αποτελώντας σημαντικά αναχώματα απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις.

Οι προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς φαίνεται ότι δεν εκπληρώνονται γρήγορα, ωστόσο το «έπαθλο» της επενδυτικής βαθμίδας υποδεικνύει υψηλά κέρδη για τους υπομονετικούς. Και όπως αποδείχθηκε, με το θετικό γύρισμα της αγοράς μετά τον κορωνοϊό, ο φόβος και ο πανικός προκαλούν μόνο ζημίες.

Αντίθετα, όταν αυξάνονται οι προϋποθέσεις για μακρόχρονες αποδόσεις και αρχίσει η φθηνή άντληση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, τότε η επενδυτική ορατότητα θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, οι προσφορές για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων (Alpha Bank), η αναθεώρηση διεθνών δεικτών (MSCI -FTSE World), οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και, κυρίως, η πορεία των διεθνών αγορών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα εισέλθει πιο γρήγορα στον δρόμο για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πρόσφατα, η Οδός Αθηνών άρχισε να αποκτά ορισμένα χαρακτηριστικά μιας πιο ώριμης αγοράς, όπως τη ρευστότητα, καθώς ανά τακτά διαστήματα διακινούνται μεγάλα πακέτα μετοχών. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί (66 εκατ. μηνιαία, 69 εκατ. τριμηνιαία, 74 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ανήλθε στα 61,6 δισ. ευρώ (πτώση 0,81% από τις 31/12).

Τον πρώτο μήνα του 2020, οίκοι όπως οι Fidelity, BlackRock και Norges Bank, αλλά και αμερικανικά funds, όπως το Bienville Capital, απέκτησαν συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τράπεζες, προσφέροντας τα απαραίτητα αναχώματα σε περιόδους διεθνούς κρίσης, όπως συνέβη με τον ιό στην Κίνα. Η ελληνική αγορά -σταθερά- δεν αντιδρά έντονα ανοδικά όπως οι διεθνείς αγορές, αλλά, όπως θα δούμε, αναμένει οφέλη από τις αλλαγές κατεύθυνσης στα διεθνή κεφάλαια.

Σημείο καμπής

Το σημείο καμπής για την ελληνική αγορά, αλλά κι αυτό που περιμένουν οι επενδυτές στην Ελλάδα είναι οι προσφορές μεγάλων ξένων οίκων για την τιτλοποίηση-μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank, ύψους 12 δισ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου. Η εμφάνιση μεγάλων ονομάτων υποδεικνύει ότι στα ελληνικά κόκκινα δάνεια υφίσταται κρυμμένη υπεραξία, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην άνοδο της τιμής των ακινήτων. Οσο πιο υψηλά διαμορφωθούν οι προσφορές τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, με την τιτλοποίηση οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν την κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς η όρεξη των επενδυτών έχει μειώσει τα επιτόκια στις ομολογιακές εκδόσεις Tier II.

■ Αναθεωρήσεις Δεικτών: Στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η τριμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη MSCI και όπως ήδη εκτίμησαν διεθνείς επενδυτές (Μαρκ Μόμπιους), θα δημιουργηθούν οφέλη για τις αναδυόμενες αγορές όπως η Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που το ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά. Η πρόσθεση ελληνικών εταιρειών στους Δείκτες, όπως βάσιμα αναμένεται, θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά, αφού αρκετά κεφάλαια θα αυξήσουν τα ποσοστά τους στις ελληνικές μετοχές. Μία ακόμη αναθεώρηση αναμένεται και απο τον οίκο FTSE World στις 20 Μαρτίου.

■ Ιδιωτικοποιήσεις: Η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών θα προσελκύσει διεθνή και εγχώρια κεφάλαια στρέφοντας το ενδιαφέρον προς τις ενεργειακές εταιρείες. Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις στην επένδυση του Ελληνικού θα εκπέμψουν «σήματα» προς τα διεθνή κεφάλαια.

■ Αποδόσεις: Από πλευράς αποδόσεων στον Δείκτη Υψηλής Κεφαλοποίησης, πρώτες είναι οι Autohellas (11,2%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (10,7%), ΤΕΡΝΑ (10,4%), Coca-Cola (10,2%), Πειραιώς (9,03%), Σαράντης (5,9%). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μετοχές αποδίδουν όπου συμμετέχουν οι μεγάλοι οίκοι.