(Τελευταία ενημέρωση 15.31) Έντονες διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές δίνουν «μάχη» για τα ηνία της αγοράς, εν μέσω αντίρροπων τάσεων. Από τη μία πλευρά, οι επενδυτές επιχειρούν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων από το πρόσφατο rebound. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες εξακολουθούν να παρέχουν στηρίγματα, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 862,46 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (863,81 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίζεται σε εννέα μονάδες (από 857,40 έως 866,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 32 εκατ. ευρώ.    

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις πρωινές απώλειες, επανέρχεται κοντά στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου, καθώς ενισχύεται στο +0,74% και τις 556 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται στο +1,8% και το 0,96 ευρώ. Κατά περίπου 0,5% μεγεθύνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,1% και το 0,92 ευρώ εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων (μετά το κλείσιμο) Η μετοχή της Πειραιώς, αντίθετα, διολισθαίνει στο -0,7% και το 0,92 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,13% 0,926 ευρώ 
  • Eurobank +1,84% 0,9638 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,41% 3,214 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,75% 0,927 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 2.088 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατακρημνίζεται στο -3,5% και τα 16,8 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για την πώληση ενός ποσοστού μετοχών από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες κατά 1,4% σημειώνει και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ πέριξ του 1% καθορίζεται η πτώση για τις μετοχές των ΟΛΠ, Aegean και Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα κερδίζει 1,8% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 12 ευρώ. Οι μετοχές των Σαράντης και Lamda Development έπονται στο +0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,28% και 1.376 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει θετικά στο +5% και ανακτά τα 6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy περιορίζεται στο –1,7% και τα 2,86 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Διάλειμμα από το ράλι 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το πολυήμερο ανοδικό ράλι, το οποίο έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, «κατεβάζει» ρυθμούς, καθώς -παρά τα τραπεζικά στηρίγματα- οι επενδυτές επιλέγουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων, αφομοιώνοντας τα επίπεδα των 860 μονάδων. Ας μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, η ελληνική αγορά μετράει συνολικά 10 θετικά κλεισίματα. 

Το εγχώριο χρηματιστήριο επηρεάζεται κι από τη σημερινή αρνητική τάση των διεθνών αγορών, η οποία απορρέει από τη νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Όλα ξεκίνησαν, μετά την απόφαση της Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, να επισκεφτεί την Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από το Πεκίνο.  

Την ίδια στιγμή, ο μόνιμα υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις στα logistics δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε κατάσταση ύφεσης. Ήδη, μάλιστα, οι ΗΠΑ μετρούν δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, ενώ στη Γερμανία υπάρχει διάχυτη ανησυχία για παγίωση της στασιμότητας. 

Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα, καθώς Eurobank και Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Παρασκευή μεγέθη αισθητά καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις. Σήμερα είναι η σειρά της Alpha Bank, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα ακολουθήσει η Πειραιώς. Το τραπεζικό rebound, αναμφίβολα, έχει βοηθήσει τον Γενικό Δείκτη να ανακάμψει από τη βουτιά του Μαΐου – Ιουνίου, με τις απώλειες από τις αρχές του 2022 να περιορίζονται πλέον κάτω του 3,5%.  

Τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων κι από άλλους κλάδους της οικονομίας και εφόσον αποδειχθούν εξίσου ανθεκτικά και ικανοποιητικά, δεν αποκλείεται η ανοδική αντίδραση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αρνητική εξέλιξη στο εξωτερικό.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,83% και τις 433 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,88%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,93%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,27%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 150 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στις χθεσινοβραδινές ρευστοποιήσεις. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, μετά τη χθεσινή ισχυρή βουτιά, ως απόρροια των ανησυχιών για ύφεση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,21% και τα 93,69 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,49% και τα 99,54 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Ο Ντογιάκος, τα λεφτά του Yale και του Prinston στα κόκκινα δάνεια, οι Δανοί με τους Στασινόπουλους και το σχέδιο του Ολλανδού

Τρία γραφήματα δείχνουν την άνευ προηγουμένη κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

«Κοσμικόν»: Το μυστικό πίσω από τα «γλυκά» κέρδη της γνωστής αλυσίδας (pics)