(Τελευταία ενημέρωση – 13:21)

Αλλαγή σκηνικού έχουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τις ήπιες μεταβολές και τις επιφυλακτικές κινήσεις διαδέχεται ένα ισχυρό «κύμα» πωλήσεων, το οποίο απλώνεται σε όλο το «φάσμα» του ταμπλό.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική μέρα και για πέμπτη στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, αν και σήμερα είναι περισσότερο κοντά στο να «προσγειωθεί» κάτω από τις 1.400 μονάδες, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο.

Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων κυμαίνεται περίπου στο 20-80%, δείγμα του ότι δεν υπάρχουν καταλύτες, όπως τις προηγούμενες φορές, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» και να κρατήσουν το Χρηματιστήριο κοντά στο πρόσφατο ρεκόρ των 1.424 μονάδων.

Στο στόχαστρο των sellers βρίσκονται κυρίως τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν και κυμαίνονταν σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον δείκτη Mid Cap να «βυθίζεται» σχεδόν 2%. Διαφορετική πορεία ακολουθεί η Quest Συμμετοχών, η οποία ενισχύεται σημαντικά για ακόμη μία συνεδρίαση, μετά την επιβεβαίωση ότι υφίσταται ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS, τη θυγατρική της στις ταχυμεταφορές.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει «βουτιά» 15,77 μονάδων ή 1,12% και διαπραγματεύεται στις 1.396,21 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο κάτω, στις 1.396,03 μονάδες, ενώ ο δείκτης βρέθηκε στις 1.415,11 μονάδες στο υψηλό ημέρας. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου για τον Φεβρουάριο περιορίζονται στο 2%.

Σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται συντηρητικοί προκειμένου να μαζέψουν ρευστότητα και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο placement των ΤΧΣ-Πειραιώς. Η επικείμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί σημείο καμπής για την επόμενη μέρα στο Χ.Α. και οι traders περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποσοστό διάθεσης, αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,34% στις 1.213,61 μονάδες, με την Eurobank να ηγείται των απωλειών κατά -1,93% στο 1,88 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Πειραιώς στο -1,54% και τα 3,828 ευρώ, η Alpha Bank στο -1,40% και το 1,694 ευρώ και η Εθνική στο -0,76% και τα 7,08 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) χάνει 1,10% στις 3.393,49 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) διολισθαίνει κατά 1,82% στις 2.352,79 μονάδες. Στον Large Cap, ισχυρότερη πτώση σημειώνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η HELLENiQ ENERGY, η Viohalco και η Σαράντης. Υποχωρούν περισσότερο από 1% η ΔΕΗ, η Mytilineos, ο ΟΠΑΠ, η Lamda Development, η Aegean, η Titan, η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Εκτός της Quest, θετικά είναι τα πρόσημα για την Coca Cola και τη Cenergy Holdings.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, «βουτιά» άνω του 2% καταγράφουν η Intracom Holdings, η Profile, η Intrakat, η Alumil, η Intralot (ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του ομολόγου της), η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ, η Attica Group και η Lavipharm. Μεγαλύτερη από 1% είναι η πτώση για τον ΟΛΠ (διορθώνει μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό), τον ΑΔΜΗΕ, την Entersoft (διέψευσε την ύπαρξη deal για τη μεταβίβαση μετοχών της), την MIG, την Austriacard Holdings και την Πλαστικά Θράκης.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 42,98 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να περιμένουν εξελίξεις και να διατηρούν τα κεφάλαιά τους για το placement της Τρ. Πειραιώς. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον στα 96,63 δισ. ευρώ. Μόλις 18 μετοχές ενισχύονται, ενώ αντίθετα 88 τίτλοι υποχωρούν και 8 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Η ατζέντα

Με «κομμένη την ανάσα» περιμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις για το placement της Τρ. Πειραιώς. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φυσικά το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τη συμμετοχή του Ταμείου να ανέρχεται σε 27%. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη βάση της εισήγησης που θα καταθέσει η Βank of America, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την αποεπένδυση. Η 4η Μαρτίου φαίνεται να έχει «κλειδώσει» -εκτός απροόπτου- για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Το ενδιαφέρον παραμένει επίσης στραμμένο στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Ideal να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ακολουθεί αργότερα σήμερα η Lavipharm. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, ανακοινώσεις περιμένουμε από την HELLENiQ ENERGY και την Entersoft την Πέμπτη (29/2), αλλά και την Mermeren Kombinat την Παρασκευή (1/3).

«Πρεμιέρα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκανε σήμερα το νέο retail bond της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το περίπου 77% των ομολογιών να κατανέμεται σε ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 201,87 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η δημόσια προσφορά να καλυφθεί κατά 1,55 φορές.

Τέλος, την Πέμπτη (29/2) έχουμε το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών του MSCI, με την Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Διαβάστε ακόμη

Πτωτικός ο Ιανουάριος, ανοδικός όμως ο Μάιος για τα «Airbnb» στην Ελλάδα- Τι δείχνουν οι πρώτες κρατήσεις (γράφημα)

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

ΔΕΗ: Η Ρουμανία χτίζει ισχυρές βάσεις στη ΝΑ Ευρώπη – ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και άλλες δραστηριότητες θα απορροφήσουν €2,5 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ