Σημαντικό deal για τον αεροπορικό κλάδο των ΗΠΑ συνιστά η δυναμική είσοδος του ακτιβιστικού fund Elliott Investment Management στην Southwest Airlines. Μάλιστα η μετοχή της εταιρείας καταγράφει ισχυρή άνοδο στη Wall Street, της τάξεως του 8%, τη μεγαλύτερη εδώ και τέσσερα χρόνια.

Συγκεκριμένα το fund απέκτησε μερίδιο αξίας 1,9 δισ. δολαρίων και με το… καλημέρα έδειξε τις προθέσεις του ανακοινώνοντας ότι επιζητά την απόλυση του CEO, Ρόμπερτ Τζόρνταν.

Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο, το Elliott Management ασκεί έντονη κριτική στη διοίκηση κάνοντας λόγο για μη αποδεκτές οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα και ξεκαθαρίζει πως «νέα ηγεσία απαιτείται για την Southwest».

Πραγματικά, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει συνεχή προβλήματα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να ορθοποδήσει πλήρως από την κρίση της πανδημίας, ενώ και η μετοχή της έχει απωλέσει πάνω από το 50% της αξίας της τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα έσοδα της πέρυσι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 26,1 δισ. δολάρια, όμως τα κέρδη της παραμένουν σε καθοδική τροχιά. Επίσης, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην παράδοση αεροσκαφών από την Boeing, λόγω των προβλημάτων στα 737 Max.

«Η κακή εκτέλεση και η πεισματική απροθυμία της διοίκησης να προχωρήσει την στρατηγική της εταιρείας έχουν οδηγήσει σε βαθιά απογοητευτικά αποτελέσματα για τους μετόχους, τους εργαζομένους και τους πελάτες» κατήγγειλε το fund στην επιστολή του.

Τον περασμένο Απρίλιο μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη ζημιογόνου τριμήνου, ο CEO φάνηκε να ενδίδει στις πιέσεις της αγοράς για αλλαγές στη διοίκηση και τις πολιτικές της εταιρείας, όμως αυτές δεν θεωρήθηκαν ούτε τολμηρές ούτε εφαρμόστηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με αναλυτές το fund θεώρησε ότι υπάρχει ένα κενό που μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να το αξιοποιήσει δεδομένου ότι το brand της Southwest είναι πολύ γνωστό στο αμερικανικό κοινό, ενώ η εταιρεία έχει πολύ καλή θέση σε αρκετά αεροδρόμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εγχώρια αμερικανική αγορά είναι η πρώτη σε όγκο ταξιδιωτών σε εσωτερικές πτήσεις, παρά το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικές της όπως η Delta, η United και η American παρουσιάζουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις χάρη και στα διεθνή τους δρομολόγια.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών περιπλέκει την υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν

ΑΑΔΕ: Νέα σφράγιση πρατηρίου και διακοπή προμήθειας καυσίμων από τις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια (pic)

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει αρκετές συνεδριάσεις για νέα μείωση στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ