Αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα, όπως και ευρέως αναμενόταν, άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τους εμπειρογνώμονες της Φρανκφούρτης να περιμένουν περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού μέσα στο 2024.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αποφάσισαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της περαιτέρω επιβράδυνσης του ετήσιου πληθωρισμού (2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο), αλλά και της επιδείνωσης των προοπτικών στην οικονομία, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεση από το 2020 και την πανδημία του κορωνοϊού.

Μείωση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον στόχο του 2%. Συνολικά, εκτιμάται ότι ο γενικός δείκτης τιμών θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, στο 2,7% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου, αυτό αντιστοιχεί σε μια καθοδική αναθεώρηση για το 2023 και -ιδίως- για το 2024.

Όσον αφορά τον «δομικό» πληθωρισμό (εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια), η ΕΚΤ διαπιστώνει νέα μείωση, παρά το γεγονός της αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, περιμένει ότι ο υποκείμενος δείκτης θα διαμορφωθεί σε 5% το 2023, σε 2,7% το 2024, σε 2,3% το 2025 και σε 2,1% το 2026.

«Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο».

Προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων

Πάντως, οι αγορές προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί γρηγορότερα προς μια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική, εγκαταλείποντας τη σύσφιγξη και υιοθετώντας τη χαλάρωση.

Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι και σήμερα το πρωί, οι traders «στοιχημάτιζαν» για έως έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024, με την αρχή να γίνεται στη συνεδρίαση του Μαρτίου ή του Απριλίου.

Οι αναλυτές του Bloomberg, από την πλευρά τους, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, έκαναν λόγο για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 και ακόμη τρεις το 2025.

Τις παραπάνω προσδοκίες ενίσχυσε περαιτέρω η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία προανήγγειλε τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα

Οι προσδοκίες για μικρότερα επιτόκια έχουν ήδη αντανάκλαση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, όπου το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα οδηγεί σε ένα εορταστικό ράλι.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας υποχωρεί την Πέμπτη στο 2,08%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού τίτλου περιορίζεται στο 3,2% και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι «φιγουράρουν» στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 προσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 480 μονάδων.

Ανάπτυξη 0,8% το 2024

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επιδρούν ανασταλτικά στην καταναλωτική ζήτηση, με αποτέλεσμα η οικονομική ανάπτυξη να παραμένει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ περιμένει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει οριακά από +0,6% το 2023 στο +0,8% το 2024, προτού ενισχυθεί στο +1,5% το 2025 και το 2026.

Πέραν αυτού, πάντως, η οικονομία αναμένεται να λάβει στήριξη από την άνοδο των πραγματικών εισοδημάτων -καθώς οι άνθρωποι ωφελούνται από τη μείωση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών- κι από τη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης.

Τι θα γίνει με το PEPP

Ακόμη ένα ζήτημα – αγκάθι για την ΕΚΤ συνίσταται στις επανεπενδύσεις ομολόγων, οι οποίες αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Στο τραπέζι της κεντρικής τράπεζας έχει τεθεί η πρόταση για μείωση των επανεπενδύσεων πριν τα τέλη του 2024, όταν και εκπνέει η προθεσμία του προγράμματος. Μια πρόταση, η οποία φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα ερείσματα.

Με βάση τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου, όμως, αναμένεται να υπάρξει μειώσει στο χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε ακόμα

Η σύσκεψη και τα μέτρα του Μαξίμου, το ποδαρικό της Εθνικής, οι επενδύσεις στην Πάρο, ο Σωκράτης, η ΔΕΗ και οι δουλειές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εθνική Τράπεζα: Τα χρονικά «παράθυρα» για την πώληση του 18% από το ΤΧΣ

JP Morgan: «Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει αγοραστής, οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ