(last update 20:42) Σε έδαφος μικτών προσήμων διαπραγματεύεται την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους δείκτες να κάνουν… διάλειμμα από το μίνι ράλι του Ιανουαρίου (+5%), ενόσω στρέφουν την προσοχή αφενός στα εταιρικά μεγέθη, αφετέρου στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 73 μονάδες ή 0,22% και καθορίζεται στις 33.703 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, επιχειρεί να γυρίσει σε θετικό έδαφος και αυτή την ώρα καταγράφει οριακά κέρδη 0,02% στις 4.020 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακές απώλειες 0,02% στις 11.359 μονάδες. 

Οι σημερινές μεταβολές επέρχονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία καταδεικνύουν το κατά πόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης επηρεάζει την κερδοφορία των εισηγμένων.  

«Δεν βλέπουμε ένα ράλι βραχυπρόθεσμα, δεδομένων των προοπτικών διατήρησης των πιέσεων στον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών» τονίζει ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδυτής στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμα προς τους πελάτες.  

Εντός της ημέρας, ενδεικτικά, περιμένουμε τα αποτελέσματα των Microsoft, Johnson & Johnson, General Electric, Verizon Communications και Lockheed Martin, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν Tesla, AT&T, Boeing και IBM. Οι American Airlines Group, Comcast, Intel, Mastercard, Southwest Airlines και Visa θα ανακοινώσουν μεγέθη την Πέμπτη, με τις American Express, Charter Communications και Chevron να ολοκληρώνουν την εβδομάδα την Παρασκευή. 

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην ομοσπονδιακή τράπεζα, η οποία την 1η Φεβρουαρίου σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης (6,5% τον Δεκέμβριο).   

Την παραπάνω προσδοκία σπεύδει εν μέρει να επιβεβαιώσει και ο Κρίστοφερλ Γόλερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Federal Reserve, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας παρέμβασης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%).   

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων, με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.   

Ας σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Εξ ου και η «απέχθεια» που τρέφουν οι μετοχές για τις επιτοκιακές αυξήσεις.  

Τεχνικά προβλήματα

Στο μεταξύ, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, παρατηρήθηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, καθώς δεκάδες μετοχές εισηγμένων εμφάνισαν ασυνήθιστα υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι οποίοι προφανώς ήταν αποτέλεσμα λάθους. Ανάμεσα στους τίτλους που επηρεάστηκαν ήταν των Morgan Stanley, Verizon, AT&T, Nike και McDonald’s.  

Αυτήν τη στιγμή, το πρόβλημα έχει πλήρως αποκατασταθεί και η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ομαλά, όπως διαβεβαίωσε η διοίκηση του NYSE.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας