Αγορές

Ελληνικά ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις παρά την αναβάθμιση

  • newsroom


Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 0,93% από το 0,87% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας

Την ευρύτερη ανοδική τάση ακολούθησε η σημερινή αποδόση του ελληνικού 10ετούς τίτλου, παρά τη θετική αξιολόγηση της Παρασκευής από τον οίκο S&P.

Η συγκρατημένη αισιοδοξίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές στην ευρωζώνη όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί πίεζουν τις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να σημειώνουν άνοδο.

Στην υποχώρηση των τιμών συμβάλλει και η μεγάλη προσφορά τίτλων στην πρωτογενή αγορά καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα των αγορών με νέες εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα ελλείμματα που έχουν δημιουργήσει οι έκτακτες δαπάνες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 222 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μόνον τα 59 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 0,93% από το 0,87% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,2080 από 1,2099 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2085 δολ.

Διαβάστε ακόμα:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας: 150.000 εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα λόγω κόφτη

Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις covid Μαρτίου