(last upd 22.3ο)  Mε συνεχείς διακυμάνσεις αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που άλλαξαν προς το χειρότερο το κλίμα στην αγορά.  Την ίδια ώρα, η ανησυχία για τις περιφερειακές τράπεζες καλά… κρατεί, με τον κλάδο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η αγορά θεώρησε πως το ανακοινωθέν του συμβουλίου έστειλε σήμα για παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Ωστόσο, ο κ. Πάουελ υπήρξε πιο σαφής, όταν ξεκαθάρισε πως δεν ελήφθη απόφαση για παύση σήμερα και πως το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με βάση και τα νεότερα οικονομικά δεδομένα.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος και χάνει πάνω από 200 μονάδες ή 0,67% στις 33.481 μονάδες, όπως αντιστοίχως και ο S&P 500 που υποχωρεί 0,65% στις 4.092 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο τεχνολογικός Nasdaq με κάμψη 0,43% και τις 12.027 μονάδες.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newmoney:

Η προσοχή των αναλυτών είναι κυρίως στραμμένη στη Federal Reserve, δηλαδή στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτική και αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 5% – 5,25%. Δηλαδή στο υψηλότερο από το 2007.

Αυτή όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι και η τελευταία παρέμβαση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, η οποία θα ρίξει τίτλους τέλους στον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης -έναν από τους πλέον επιθετικούς σ’ όλη την ιστορία της.

Η διαφαινόμενη «παύση», φυσικά, σχετίζεται με τις επίμονες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, καθώς μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank ήρθε και η σειρά της First Republic Bank να κηρύξει χρεοκοπία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Τρίτης οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στη Wall Street υπέστησαν ένα ευρύ sell off, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι έπονται κι άλλες καταρρεύσεις.

«Υπάρχει ακόμη πόνος σ’ όλο τον κλάδο» σχολιάζει η Αναστασία Αμορόζο, αναλύτρια της iCapital, μιλώντας στο CNBC, ενώ ο Αντρέα Ορσέλ της UniCredit εμφανίζει βέβαιος ότι θα υπάρξουν και νέες διασώσεις τραπεζών.

Μετά τη μεγάλη βουτιά της Τρίτης (-28%), η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας PacWest ανακάμπτει σήμερα κατά 4,5%, ενώ η μετοχή της Western Alliance Bancorp διευρύνεται κατά 3,5%, βάζοντας «φρένο» στο -15% της χθεσινής συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τα μεγέθη της Ford Motor για το α’ τρίμηνο να αποδεικνύονται καλύτερα του αναμενόμενου. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγέθη της Starbucks.

Σήμερα είναι η σειρά των CVC Health, Yum Brands και Spirit Aerosystems.

Διαβάστε ακόμα

Τα γκάλοπ, ο Τσίπρας και η σκορδαλιά, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη, ο ΟΤΕ στη Ρουμανία και η «επιστροφή» του Esperia Palace

Ρεκόρ πωλήσεων και «τέρμα τα γκάζια» για την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα (πίνακες + pic)

Προθεσμιακές καταθέσεις: Εισροές €5,7 δισ. μέσα σε ένα τρίμηνο – Δίκοπο «μαχαίρι» η πορεία των επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ