Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος έκανε λόγο για πιθανές αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες διασώσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Στις ΗΠΑ, πρόκειται για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών, δεν βλέπω καμία προβληματική τράπεζα να διασώζεται στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, μιλώντας στο CNBC.

«Νομίζω ότι, κρίνοντας από το παρελθόν, στις ΗΠΑ πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Τη Δευτέρα, η JPMorgan απέκτησε την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων ύψους 92 δισ. δολαρίων.

Η κατάσχεση της First Republic ήρθε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και εν μέσω μιας γενικότερης ανησυχίας για τη σταθερότητα των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Κορυφαίοι οικονομολόγοι δήλωσαν στο CNBC ότι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να εκθέσουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Οι τραπεζικές αρχές στην ΕΕ, όπου είναι και η έδρα της ιταλικής UniCredit, έχουν επανειλημμένως αναφέρει ότι δεν «βλέπουν» τα ίδια επίπεδα ρίσκου για την περιοχή, με το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και αντιμετωπίζουν αυστηρότερη ρύθμιση.

Παράλληλα, έχουν τονίσει ότι η παρέμβαση από την UBS προκειμένου να αγοράσει και να διασώσει την Credit Suisse  συνέβη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Ελβετία.

«Μπορεί να δείτε περισσότερες από αυτές τις (διασώσεις) στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, αλλά στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εξαγορές δεν θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της (τραπεζικής) ενοποίησης», δήλωσε ο Ορσέλ στο CNBC.

Πρόσθεσε ότι μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επί του παρόντος ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές των τραπεζών είναι η αστάθεια.

Τα σχόλια του επικεφαλής της UniCredit έρχονται μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων της ιταλικής τράπεζας. Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 2,06 δισ. ευρώ, κάνοντας άλμα άνω του 41% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1, που μετρά τη φερεγγυότητα των τραπεζών, διαμορφώθηκε στο 16,05% για το τρίμηνο.

Οι μετοχές της UniCredit σημείωσαν άλμα περίπου 5% μετά τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Πώς κατέρρευσε η πλατφόρμα – Στην «ουρά» οι δικαιούχοι για μια αίτηση στο πρόγραμμα

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Παράταση μέχρι τις 26 Μαΐου για τα 13 Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων (pic)

Aramco: Συνομιλίες με Sinopec και Total για deal στο φυσικό αέριο ύψους 10 δισ. δολ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ