ΑΓΟΡΕΣ

Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές – Στροφή των επενδυτών σε ασφαλή «καταφύγια»

Το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο τίθενται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής

Για ακόμη μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας ετοιμάζονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, οι οποίες παραμένουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, συντηρώντας τη στροφή προς τα ασφαλέστερα «καταφύγια».

Το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο -και τα τρία αποτελούν παραδοσιακά «καταφύγια» σε περιόδους κρίσης- θα τεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Το ίδιο ισχύει και για τον χρυσό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο και έφθασε στις παρυφές των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά (1.945 δολάρια για την ακρίβεια).

Όσον αφορά το πετρέλαιο, αναμφίβολα η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής δεν συνιστά θετικό οιωνό, με την τιμή των συμβολαίων Brent να σκαρφαλώνει αισίως στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, χωρίς να αποκλείεται μια περαιτέρω ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 100 δολαρίων.

Αυτό που όλοι φοβούνται είναι ο κίνδυνος μια «επέκτασης» του πολέμου. Δηλαδή το ενδεχόμενο ταυτόχρονης εμπλοκής τόσο του Λιβάνου, όσο κυρίως του Ιράν, το οποίο συνιστά μία από τις βασικές περιφερειακές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ένας διευρυμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να επιφέρει πρόσθετα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Κι όλα αυτά, ενώ οι επενδυτές ήδη διαθέτουν στο συρτάρι μια μεγάλη λίστα προκλήσεων, από το ύψος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έως την πιθανότητα ενός «λουκέτου» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος προλειαίνει το έδαφος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταβλητότητας, σχολιάζει ενδεικτικά ο Εντ Αλ-Χουσεϊνί, αναλυτής της Columbia Threadneedle.

Διαβάστε ακόμα

Πόσα «έβγαλαν» οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια – «Ζαλίζουν» τα ποσά

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

“Το μάτι του σολωμού”: H εντυπωσιακή εμπειρία στην επιβλητική πλωτή κατασκευή στα φιορδ της Νορβηγίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""