Η παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη δίνει «μάχη» με το χρέος – ρεκόρ, τον ακριβό δανεισμό, τη δυσλειτουργικότητα και την ανισότητα, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη έναν κίνδυνο. Αυτόν του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έρχεται να επιτείνει τα ρίσκα εν μέσω των εύθραυστων προοπτικών.

Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές ελίτ, οι οποίες συγκεντρώθηκαν στο Μαρακές του Μαρόκο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πόλεμος, άλλωστε, επισκίασε την ανάγκη να απαντηθούν άμεσα επείγουσες προκλήσεις, όπως η χρηματοδότηση της «μάχης» κατά της Κλιματικής Κρίσης ή η μείωση του χρέους στα φτωχότερα κράτη.

«Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, με έντονη πόλωση» σχολίασε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παρότι μέχρι στιγμής υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως θα αποφύγει τη «μεγάλη ζημιά» από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει βέβαιος για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Ιδίως αν υπάρξει βίαιη κλιμάκωση της κατάστασης, με την εμπλοκή κι άλλων περιφερειακών δυνάμεων, πέραν του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Παρακολουθούμε τους πιθανούς οικονομικούς κινδύνους από την (πολεμική) κρίση, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είναι τόσο μεγάλοι, ώστε να επηρεάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» υποστήριξε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο –σχεδόν πάντα απαισιόδοξοςΝουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος διαπίστωσε ότι «οι αγορές φαίνεται ότι δεν πιστεύουν στην πιθανότητα μιας μαζικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». Τουλάχιστον προς ώρας, όπως διευκρίνισε.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπούρνο Λε Μερ, ανέφερε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνιστούν αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτή η αίσθηση μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει, έσπευσε να συμπληρώσει.

Εντύπωση, στο μεταξύ, προκάλεσε και το γεγονός στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της G20, δεν υπήρξε αναφορά στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, δεν πρόκειται για κάποια τυχαία παράληψη, αλλά για μια αναγκαιότητα, προκειμένου όλες οι συμμετέχουσες χώρες να υπογράψουν το ανακοινωθέν, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις των επιμέρους χωρών.

Αυτή η «εικόνα», φυσικά, αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πώς οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες αποτελούν τη «ναυαρχίδα» του παγκόσμιου ΑΕΠ, εξακολουθούν να… διαφωνούν, ενισχύοντας τις φυγόκεντρες τάσεις και τον κατακερματισμό.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα των G7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καταδίκασε ομοφώνως τη Χαμάς, τασσόμενη αναφανδόν στο πλευρό του Ισραήλ.

Κι αυτή ακριβώς η αντίθεση αντανακλά εύγλωττα την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων της Δύσης και του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, στην οποία υπάρχουν πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Για την ιστορία, στη G7 συμμετέχουν οι Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η G20 απαρτίζεται, πέραν των προαναφερθέντων, κι από τις Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα

Πόσα «έβγαλαν» οι τράπεζες από τα υψηλότερα επιτόκια – «Ζαλίζουν» τα ποσά

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

“Το μάτι του σολωμού”: H εντυπωσιακή εμπειρία στην επιβλητική πλωτή κατασκευή στα φιορδ της Νορβηγίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ