Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν με μεγάλη πτώση την Παρασκευή, επιστρέφοντας σημαντικά κέρδη τα οποία είχαν σημειώσει τις προηγούμενες τρεις ημέρες.

Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών χάλασε και πάλι καθώς εστιάζουν και πάλι στις εξέλιξη της επιδημίας του κορωναϊού με τις ΗΠΑ να είναι πλέον η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχασε πάνω από 800 μονάδες στο ανοιγμα ή πάνω από 3%. Ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε κατά 3,2%, ενώ το Nasdaq Composite υποχώρησε 2,9%.

Η Chevron, η Boeing και η American Express ήταν μετοχές που βάρυναν στο δείκτη Dow30, καθώς υποχώρησαν περισσότερο από 5% η κάθε μια.

Οι τομείς ενέργειας και βιομηχανίας ήταν οι τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις του S & P 500, καταγράφοντας απώλειες κατά 5,8% και 4,3% αντίστοιχα.

Η Dow έκλεισε με κέρδη άνω του 6% την Πέμπτη – κάνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση τριημέρου από το 1931. Από το κλείσιμο της Δευτέρας έως το τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Dow είχε κερδίσει περισσότερο του 20%. Το S & P 500 σημείωσε επίσης άνοδο άνω του 6% με κέρδη υψηλότερα του 20% από το κλείσιμο της Δευτέρας.

«Πιστεύουμε ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι υποχωρούν μετά από αυτό το ράλι», έγραψε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο Μανίς Ντεσπάντε, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην Barclays. «Δύο άλλες αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές (η διάρκεια της οικονομικής καραντίνας που απαιτείται για να περιοριστεί ο ιός και οι τελικές οικονομικές ζημίες) παραμένουν ανεπίλυτες».

Παρά τα ισχυρά τριήμερα κέρδη της αγοράς, αρκετοί κλαδικοί δείκτες ήταν ακόμα περισσότερο από 20% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που είχαν πετύχει τον περασμένο μήνα. Οι επενδυτές ξεφορτώνονταν τα περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο ρίσκο, όπως τις μετοχές, εν μέσω αβεβαιότητας για το οικονομικό χτύπημα από τον κορωνοϊό.

Οι παγκόσμιες περιπτώσεις κορωναϊού έχουν αυξηθεί σε περισσότερο από 542.700 με τουλάχιστον 85.996 στις Η.Π.Α., σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει την Κίνα ως τη χώρα με τις πιο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρόμμ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ηγέτη Xi Jinping, λέγοντας ότι οι δύο χώρες «συνεργάζονται στενά» για την καταπολέμηση της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχει δοκιμάσει θετικά για τον κοροναϊό.

Η πανδημία ανάγκασε επίσης αρκετές επιχειρήσεις να κλείσουν τα καταστήματά τους, προκαλώντας μια τεράστια αύξηση των αιτήσεων ανεργίας. Το υπουργείο εργασίας ανέφερε ότι τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας είχαν αυξηθεί στα 3,28 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτωντας με άνεση το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 στην κρίση του 2008.

Παρόλα αυτά οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής σε θετικό βηματισμό. Οι S & P 500 και Nasdaq κέρδισαν 14,1% και 13,3%, αντίστοιχα, στο κλείσιμο της Πέμπτης. Ο Dow είχε κάνει ράλι 17,6%.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ανόδου οφείλονταν στην ελπίδα ότι οι βουλευτές θα συμφωνήσουν σε ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών κινήτρων. Η Γερουσία ψήφισε αργά την Τετάρτη ένα νομοσχέδιο οικονομικών κινήτρων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στην άμβλυνση των οικονομικών ζημιών από το κορονοϊό.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσί Πελόσι είπε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει “με ισχυρή διακομματική στήριξη.” Το Σώμα αναμένεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο αργότερα σήμερα.

Οι άγριες διακυμάνσης στην αγορά έρχονται σε μια εβδομάδα που οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από όλες τις επενδύσεις και προτιμούν την ασφάλεια των μετρητών: Οι επενδυτές έριξαν 259,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια χρηματαγοράς, για τρίτη συνεχή εβδομάδα ρεκόρ εισροών.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε εκροή από funds που επενδύουν σε μετοχές της τάξης των 13,7 δισ. Δολαρίων. Οι εκροές από τα funds που επενδύουν σε ομόλογα παρουσίασαν εκροές ύψους 62 δισ. Δολαρίων, ενώ τα δημοτικά ομόλογα έχασαν 13,7 δισ. δολάρια, και τα δύο αποτελούν ρεκόρ για δύο εβδομάδες στη σειρά.