Σε ρυθμούς sell-off κινούνται οι διεθνείς αγορές και το ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τη νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και τις δραστηριότητες ρωσικών οντοτήτων και τραπεζών που προκαλούν ντόμινο και σε σειρά ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει απώλειες 3,56%, στις 891,54 μονάδες καθώς ακολουθεί το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών με τον Τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις περισσότερες πιέσεις.

Αν και σε πρώτη φάση οι αγορές έδειξαν να «ανακουφίζονται» από την επιλογή της διεθνούς κοινότητας να μη στοχεύσει στις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων της Μόσχας, ωστόσο η κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης οδήγησε μεταξύ άλλων και στον αποκλεισμό ορισμένων τραπεζών της χώρας από το σύστημα Swift, κάτι που αναμένεται ότι θα προκαλέσει επιπλοκές σε κάθε είδους ρωσικές εξαγωγές. Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ξανά άλμα σήμερα με άνοδο που φτάνει το 4% και έχουν σκαρφαλώσει ξανά στα 100 δολάρια, ενώ το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημειώνει θηριώδη άνοδο 20% με την τιμή του στα 114 ευρώ η μεγαβατώρα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,69% με τις τράπεζες να χάνουν 3,9% ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,52%, ο γερμανικός DAX με πτώση 2,40%, ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 3,07%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 3,07% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,95%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές  τραπεζικές μετοχές. Η ΙNG σημειώνει απώλειες 8% ενώ η Deutsche Bank χάνει 7,09% και η Societe Generale κατά 8,14%. Ισχυρή πτώση 14,4% καταγράφεται στη μετοχή της αυστριακής τράπεζας Raiffeisen Bank International RBI που πέρυσι αποκόμισε το 1/3 των κερδών της από τη Ρωσία.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αερογραμμές, ενώ η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα, επιβάλλοντας και αυτή περιορισμούς.

Δείκτης του Bloomberg για τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς σημείωσε πτώση σχεδόν 5%. Η μετοχή της  IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways έχασε 3,7%, ενώ  Wizz Air και easyJet υποχώρησαν κατά 9,9% και 6% αντίστοιχα.

Το ρούβλι κατέρρευσε με πτώση σχεδόν 30% και στα 119 δολάρια στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει σήμερα κλειστό.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν σε μεικτό έδαφος, με τον ευρύτερο MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να χάνει 0,79%. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά futures και πιο συγκεκριμένα του Dow καταγράφουν απώλειες άνω των 400 μονάδων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχωρούν κατά 1,63% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 χάνουν 1,59%.

Στη λεωφόρο Αθηνών, η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκιάζει κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη. Συνεδρίαση με αυξημένη ιδιαιτερότητα η σημερινή, καθώς η αποτίμηση των κυρώσεων γίνεται πιεστικά και υπό το βάρος του ότι είναι τελευταία για τον Φεβρουάριο και πρώτου 2μήνου 2022. Πρακτικά αυτό δείχνει να επενεργεί πολλαπλασιαστικά, καθώς αρκετοί θα επιδιώξουν να «κλείσουν θέσεις» ακόμη και με μικρές απώλειες.

Πολύ πιθανό, όπως και τις προηγούμενες 2-3 φορές που διόρθωσε ισχυρά η αγορά, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί, διαχειριστές και ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια να επιχειρήσουν να «κλείσουν» θέσεις. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ισάριθμες (2-3) φορές οι πωλητές σε όσο-όσο τιμές τη μία ημέρα, να «κυνηγούν» τιμές στις αμέσως επόμενες, με συνέπεια να μένουν εκτός παιδιάς στις ανοδικές διορθώσεις που ακολουθούν. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 964 μονάδων.

Αν επιστρέψουν οι πωλητές, οι στηρίξεις στις 900 – 893, ενώ η “μητέρα των μαχών” θα δοθεί στις 855 μονάδες. Και από τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2384 μονάδων. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2178 – 2158 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), θα μεταφέρει την αντιπαράθεση αγοραστών – πωλητών στην επόμενη στήριξη των 2090 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης όπου όλες οι μετοχές είναι με αρνητικό πρόσημο Quest, Πειραιώς, Εθνική κινούνται με απώλειες άνω του 6%, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Aegean, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil κινούνται με απώλειες άνω του 4%, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Τιτάνας, ΟΛΠ, Σαράντης, Jumbo σημειώνουν απώλειες άνω του 2% και ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%.

Διαβάστε ακόμη:

Λαγκάρντ για Ουκρανία: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά

Νέο άλμα 36% για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η νέα εικόνα της Ευρώπης και τα οφέλη μέσα στον πόλεμο, οι χάρες της Αριάδνης, το… μοντέλο υποδιοικητής και η ορθόδοξη τράπεζα