Τις ανησυχίες της, αλλά και τις εκτιμήσεις της για τη μετάλλαξη Όμικρον περιγράφει σε νέο της report η Eurobank Equities, αναφορικά με τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, περιγράφει και ποιες μετοχές θεωρεί ως τις πλέον ασφαλείς για τους επενδυτές στο ευμετάβλητο περιβάλλον που προκαλεί αυτή τη φορά το στέλεχος Όμικρον της Covid -19.

Με τους αξιωματούχους της Moderna να είναι αισιόδοξοι ότι ένα αναδιαμορφωμένο εμβόλιο – αν χρειαστεί – θα μπορούσε να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου έτους, υποστηρίζουμε ότι οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου.

Σε αυτό το στάδιο, συμβουλεύει την έκθεση των επενδυτών στα ακόλουθα: 1) μετοχές με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό του κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική και προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) τράπεζες, ενόψει του “μεγάλου ξεκαθαρίσματος” από τα NPEs, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ), 4) ιστορίες επαναλειτουργίας/κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil).

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό στις αρχές και τα μέσα του 2021 με τους εμβολιασμούς και τη στήριξη από τα θετικά μάκρο και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η δυναμική των ελληνικών μετοχών έχει μειωθεί σημαντικά με τον γενικό Δείκτη να χάνει 4% τον τελευταίο μήνα (έναντι -2% για τον Stoxx 600) μετά και το sell off της Παρασκευής. Αυτή τη στιγμή το Χ.Α. έχει μια απόδοση 8% από τις αρχές του έτους (έναντι 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές) και το προσαρμοσμένο καλάθι των ελληνικών μετοχών της Eurobank Equities βρίσκεται μόλις 2% πάνω από τα επίπεδα προ κορωνοϊού (7% για τον Stoxx 600).

Τι γίνεται με την COVID;

Το νέο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα επίπεδα ανοσίας στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό προκαλεί προβληματισμό για το αν και πόσο μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το κύμα κορωνοϊού, μόνο με στοχευμένα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων.

Το θέμα – κλειδί, αναφέρει η έκθεση, είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη υπάρχουν κατά της νέας μετάλλαξης, που, όπως αναφέρει, θα χρειαστεί περίπου δυο εβδομάδες να μετρηθεί. Με αυτό το δεδομένο, η πιθανότητα να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς δεν είναι αμελητέα, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα υπάρξει εθνικό lockdown. «Εκτιμούμε ότι ένα πλήρες lockdown θα στοιχίσει 1 με 1,2 δισ. ευρώ γεγονός που μεταφράζεται σε επιβάρυνση του ΑΕΠ κατά 0,6-0,7%.

Τι περιμένουμε το 2022

Με το ελληνικό ΑΕΠ να είναι έτοιμο να αυξηθεί κατά περίπου 7%-8% το 2021 και κατά περίπου 4,5%-5% το 2022, το γενικότερο σκηνικό φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές προκλήσεις διεθνώς. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι αυτό θα διεισδύσει σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά περίπου 14% στο σύμπαν των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μας το επόμενο έτος, μετά από 10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά “με γνώμονα τα κέρδη” και όχι απλώς μια περίπτωση επαναξιολόγησης.

Όσον αφορά το τελευταίο, οι ελληνικές μετοχές (τόσο οι τράπεζες όσο και οι μη χρηματοπιστωτικές) διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις, δηλαδή με έκπτωση περίπου 25-30% σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές της ΕΕ/περιφέρειας, καθιστώντας τη σχετική υπόθεση αρκετά ελκυστική. Σε απόλυτη βάση, οι ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές μετοχές διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα με τη μακροπρόθεσμη ιστορία τους, αλλά αυτό συμβαίνει ενόψει ενός πολυετούς κύκλου ανάπτυξης πάνω από την τάση, δεδομένης της αναπτυξιακής ώθησης του RRF (4-5% έως το 2023).

Διαβάστε ακόμη:

«Όμικρον» και αγορές: Τι λέει για τις μετοχές ο Έλληνας διαχειριστής που τον Μάρτιο του ’20 είχε προβλέψει ράλι

Πλειστηριασμοί: Τρία ξενοδοχεία σε Κέρκυρα, Πήλιο και Κεφαλονιά βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα

UBS: Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον «βύθισε» τις αγορές – Τι συστήνει