Σε αρνητικό πρόσημο ξεκινούν την καινούργια εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές μετρούν το αρνητικό οικονομικό outlook και τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,5% ενώ στις μεσημεριανές συναλλαγές οι απώλειες αγγίζουν το 1% στις 45,28 μονάδες με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες στο κόκκινο.

Οι μετοχές τεχνολογίας, ταξιδιών και αναψυχής σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1%, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδιζαν 0,1% και στη συνέχεια υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,80% , ο γερμανικός DAX με απώλειες 1,07%, ο γαλλικός CAC40 χάνει 1,44%,ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,72% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με πτώση 0,96%.

Την Παρασκευή οι ευρωαγορές έκλεισαν με άνοδο, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς και σειρά οικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο σύνθετος PMI Ευρωζωνης έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιανουάριο  για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η περιοχή θα αποφύγει την ύφεση.

Επίσης, τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. αποδείχθηκαν ισχυρότερα του αναμενόμενου και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς έκαναν άλμα.

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές σημείωσαν απώλειες, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ θα ωθήσουν την Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται συνολική ρύθμιση: Εφορία, ταμεία, δήμοι, όλα σε 72 δόσεις

Τι και ποιον (Έλληνα;) κάρφωσε ο Παντσέρι, η μάχη Μεγάλου-Ηλιόπουλου, οι Βούλγαροι και Ισραηλινοί για τον Βόλο

«Olympus Bank»: Το παρασκήνιο πίσω από το «λουκέτο», οι καταθέσεις, ύψους 85 εκατ. ευρώ και η επιλογή της ΕΤΕ