Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση για τον Μάιο, με το χρηματιστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει κλειστό σήμερα λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Οι επενδυτές εστιάζουν και πάλι στα εταιρικά αποτελέσματα, παρακολουθώντας ωστόσο στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,29% στις 438,68 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο δείκτης σηματωρός ολοκλήρωσε τον Απρίλιο με άνοδο 1,8%, κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX καταγράφει κέρδη 0,77% στις 15.252,70 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,62% στις 6.308,14 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,73%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,48%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη νέα “παρτίδα” εταιρειών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σήμερα, καθώς και στα οικονομικά στοιχεία, ενώ συνεχίζουν να εστιάζουν και στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την εξέλιξη των εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, οι οποίες κατέγραψαν τον Μάρτιο την ισχυρότερη άνοδο σε ετήσια βάση από την αρχή της πανδημίας, μετά τη χαλάρωση του lockdown. Οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα σημείωσαν άνοδο 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την πτώση κατά 6,6% τον Φεβρουάριο.

Οι αγορές στην Ασία

Εν τω μεταξύ, πτωτικά ξεκίνησαν τον Μάιο τα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων της πανδημίας επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για νέα lockdowns και ενίσχυση των πιέσεων σε οικονομικό επίπεδο, την ώρα που οι αγορές στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές.

Ειδικότερα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε απώλειες 0,66%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 τερμάτισε την ημέρα ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,04%.

Διαβάστε ακόμη 

Μπάφετ: Η οικονομία των ΗΠΑ κινείται με «εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα» – Ποιους αποκάλεσε «δολοφόνους» 

Κομισιόν- Τουρισμός: Χαλάρωση των μέτρων για τα ταξίδια αλλά και «φρένο ασφαλείας» για τις μεταλλαγές του ιού 

Εμβόλια – κορωνοϊός: Πόσα χρήματα θα ξοδέψει ο πλανήτης μέχρι το 2025