Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σε καλό δρόμο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι περιοριστική φέτος, καθώς η αύξηση των μισθών δεν θα ομαλοποιηθεί πριν από το 2026, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν στους Financial Times.

«Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμού» ανέφερε ο Λέιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FT και δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

«Ο καλύτερος τρόπος να διαμορφωθεί η συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική όλο τον χρόνο» σημείωσε ο ακόμη. «Αλλά εντός της περιοριστικής ζώνης, μπορούμε να κινηθούμε κάπως χαμηλότερα», πρόσθεσε.

 

«Πρέπει να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό προτού περάσουμε από τη διατήρηση της περιοριστικής φάσης στη σκέψη για ομαλοποίηση», τόνισε ακόμη ο Λέιν.

Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται ευρέως, αν και τα επόμενα βήματα είναι λιγότερο σαφή, με τις αγορές να εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν σταθεροί τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν τις μειώσεις τον Σεπτέμβριο.

Παρότι ο Λέιν δεν έκανε καμία σαφή νύξη για τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, έχουν τονίσει ότι ένα δεύτερο βήμα από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα

Διαβάστε ακόμη

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού – Ποιες είναι, πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Νέα κόλπα με διπλή έφοδο της εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ