Δίχως τέλος το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και σήμερα Πέμπτη, με το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ να ξεπερνά πλέον τα 116 δολ/βαρέλι, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκαλούν προβλήματα στο εμπόριο και τον εφοδιασμό, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την επάρκεια των προμηθειών σε «μαύρο χρυσό», την ώρα που τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχωρούν σε χαμηλά πολλών ετών.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας αποφάσισαν να διατηρήσουν την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα και τον Μάρτιο, παρά την άνοδο των τιμών, αγνοώντας την κρίση στην Ουκρανία κατά τις συνομιλίες τους και μη δίνοντας βάση στις εκκλήσεις των καταναλωτών για περισσότερο αργό.

Το συμβόλαιο του μπρεντ έκανε ράλι στα 116,83 δολ/βαρέλι. Είναι η υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2013.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ανήλθε στα 113,01 δολ/βαρέλι με άνοδο 2,41 δολ, αφού πρώτα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών στα 113,31 δολ/βαρέλι.

Η ανοδική αυτή τάση στην αγορά πετρελαίου συνεχίζεται μετά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ στον κλάδο διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας, μια κίνηση που πυροδότησε ανησυχίες ότι επόμενος στόχος θα είναι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Ράλι και στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

Εκτόξευση της τιμής και για το φυσικό αέριο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ολλανδικό συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 7,4% στα 177,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά του Άμστερνταμ, αφού προηγουμένως έκανε άλμα 12%.

Κι ενώ οι κυρώσεις δεν έχουν βάλει ακόμα στο στόχαστρο τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, οι έμποροι αποφεύγουν να κάνουν συμφωνίες με Ρώσους προμηθευτές, όπως η Gazprom. 

Ωστόσο, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει σε αγωγούς που το μεταφέρουν στην Ευρώπ[η, όπως είναι ο αγωγός που διασχίζει την Ουκρανία Οι προμήθειες από τον αγωγό του σταθμού Velke Kapusany στη Σλοβακία παραμένουν υψηλές, ενώ η Gazprom έκλεισε χωρητικότητα σε αγωγό προκειμένου να στείλει φυσικό αέριο στον σταθμό Mallnow στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη:

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά futures

Fitch και Moody’s υποβαθμίζουν τη Ρωσία σε junk

Κατώτατος μισθός: Ποιες αυξήσεις προτείνουν επιστημονικοί και εργοδοτικοί φορείς