Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς ύφεση στέλνει η αγορά ομολόγων της Γερμανίας, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να ξεπερνάει την αντίστοιχη του 10ετούς ομολόγου κατά ποσοστό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 30 ετών.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς τίτλου κυμαίνεται στο 2,04% ενώ η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,81%. Αποτέλεσμα είναι το spread να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1992.

German two-, 10-year yield spread is the most inverted in 30 years

Κι αυτό, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το κόστος δανεισμού του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το αντίστοιχο του 10ετών ομολόγου (για πρώτη φορά από την πανδημία του 2020).

Όλα αυτά τα δεδομένα αποτυπώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης της γερμανικής οικονομίας. Έτσι, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός καθίσταται ακριβότερος σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο, καθώς η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ανεβάζει το ρίσκο και άρα, τις αποδόσεις.

Ας σημειωθεί ότι οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές οφείλονται σ’ ένα μίγμα αρνητικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα ο υψηλός πληθωρισμός, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι γεωπολιτικές προκλήσεις κ.α.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις, εκτιμά ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2023, το υψηλότερο ποσοστό σ’ όλη την Ευρωζώνη.

Τον Νοέμβριο, μάλιστα, ο σύνθετος δείκτης μεταποίησης και υπηρεσιών PMI της S&P Global βρέθηκε κάτω του ορίου των 50 μονάδων για 5ο διαδοχικό μήνα, σηματοδοτώντας τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Το πόρισμα Βουρλιώτη, η εκεχειρία των καναλαρχών, ό,τι (δεν) πωλείται είναι χρυσός, τα μαχαίρια Cosmote – NOVA για τη Euroleague 

«Κοσμογονία» αλλαγών στις ηγεσίες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης