Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 11ετίας έχει εκτοξευτεί η ζήτηση για χρυσό, εν μέσω των κολοσσιαίων αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και των «ζωηρών» αγορών από λιανο-επενδυτές. 

Είναι ενδεικτικό ότι, μέσα στο 2022, η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο διευρύνθηκε κατά 18% και έφθασε στους 4.741 τόνους, το μεγαλύτερο μέγεθος από το 2011. Μάλιστα, στο δ’ τρίμηνο η ζήτηση εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά, καθώς ανήλθε σε 1.337 τόνους.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «κλειδί» αποτέλεσαν οι μαζικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1.136 τόνους –το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 55 ετών. 

Για να καταστούν αντιληπτά τα παραπάνω μεγέθη, ας σημειωθεί ότι το 2021 οι κεντρικές τράπεζες προμηθεύτηκαν μόλις 450 τόνους χρυσού. Επομένως, η αύξηση εντός του 2022 καθορίστηκε στο εντυπωσιακό +152%.  

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από μικρούς επενδυτές ενισχύθηκε κατά 10% και έφθασε στους 1.107 τόνους, ενώ η ζήτηση για κοσμήματα υποχώρησε κατά 3% και περιορίστηκε στους 2.086 τόνους.  

Όσον αφορά την προσφορά, η συνολική ποσότητα αυξήθηκε οριακά κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 4.755 τόνους, με την παραγωγή των ορυχείων, πάντως, να εκτοξεύεται σε υψηλό τετραετίας και στα 3.612 δολάρια.  

«Πρωτιά» για την Τουρκία 

Το 2022 δεν ήταν μόνο το 13ο συνεχόμενο έτος καθαρών αγορών για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και το έτος με τη δεύτερη υψηλότερη ζήτηση από το 1950 και μετέπειτα, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού

Ο βασικός λόγος που οδήγησε τις νομισματικές αρχές σε αθρόες αγορές του πολύτιμου μετάλλου, δεν αφορά κάτι άλλο από τις… διαδοχικές κρίσεις και τη σταθερή αξία του χρυσού.  

«Σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από γεωπολιτική αβεβαιότητα και ξέφρενο πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν να προσθέσουν χρυσό στα αποθέματά τους» επισημαίνει το Συμβούλιο..  

Κατά κύριο λόγο, οι αγορές προήλθαν από κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, με την Τουρκία να συνιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή με 542 τόνους. Ακολούθησαν Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, Κατάρ, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν.  

Δυναμικό ξεκίνημα στο 2023 

Παρά το δύσκολο περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου (έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022), η τιμή του χρυσού κατάφερε να αυξηθεί σημαντικά στο δ’ τρίμηνο (+3%) και να αποχαιρετήσει το 2022 με οριακά κέρδη (+0,4%). 

Ας σημειωθεί ότι σε περιόδους ανεβασμένων επιτοκίων και «ακριβού» δολαρίου, ο χρυσός κατά παράδοση υποχωρεί, καθώς η τιμή του καθίσταται μη ελκυστική για τους ξένους επενδυτές (μη Αμερικανούς).  

Σήμερα, εν όψει της σταδιακής ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, η τιμή του χρυσού κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2023, μετρώντας κέρδη άνω του 5%.  

«Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουμε την τιμή – στόχο, από τη στιγμή που το δολάριο υποχωρεί και οι αυξήσεις επιτοκίων πλησιάζουν προς το τέλος» τονίζει η Wells Fargo, σε πρόσφατη έκθεση, η οποία προσβλέπει σε άνοδο έως τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.  

Άλλωστε, η σταδιακή οπισθοχώρηση του δολαρίου (σήμερα βρίσκεται στο 1,08 δολάριο/ευρώ) καθιστά τον χρυσό ολοένα και πιο ελκυστικό.  

Κάμψη της ζήτησης;  

Από την άλλη πλευρά, η HSBC θεωρεί ότι η αυξανόμενη τιμή του μετάλλου είναι πιθανό να πλήξει τη ζήτηση εντός του 2023, ενόσω ο χρυσός καθίσταται πιο ακριβός για τους καταναλωτές. Ιδίως από τη στιγμή που το 70% προέρχεται από αναδυόμενες χώρες.  

«Δεδομένου ότι η αγορά γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, αυτό ενδεχομένως να υπονομεύσει το ράλι της τιμής» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η Federal Reserve ναι μεν θα βάλει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά δεν πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει τη μείωσή τους.  

Διαβάστε επίσης

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη 

«Πυρετός» εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών – Τι έρχεται στο εμβληματικό ακίνητο της Βασιλίσσης Σοφίας

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων