Όταν η βίβλος των διεθνών επενδυτών, η «Wall Street Jοurnal», συμπεραίνει στις 13 Αυγούστου 2019 ότι «οι ελληνικές μετοχές είναι έτοιμες για την καλύτερη επίδοση εδώ και είκοσι χρόνια», τότε προειδοποιεί όλους όσοι κινούν τα νήματα της παγκόσμιας αγοράς κεφαλαίων ότι έχουν μπροστά τους αυτό που συμβαίνει μία ή δύο φορές στην Ιστορία, μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.

Άλλωστε οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών από τα αμερικανικά funds οδήγησε την WSJ σε τέτοιους διθυράμβους. Η εφημερίδα εκφράζει την επενδυτική διαίσθηση. Η δίψα για ελληνικά assets είναι δεδομένη, κυρίως στα γραφεία της Νέας Υόρκης, όπου αγοράζουν με μανία.

Η ελληνική χρηματιστηριακή βίβλος, όμως, μας θυμίζει και τη χρονιά της χρηματιστηριακής φούσκας, το 1999, όταν ο Δείκτης σημείωσε ετήσια απόδοση 102,2% ενώ οι αποδόσεις των μετοχών κυμάνθηκαν από 1.207% έως 8.507% (Ερμής Ακινήτων).

Βεβαίως, η αγορά του 1999 δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με αυτήν του 2019, καθώς η αγορά τότε διέθετε τον αποκαλούμενο «αέρα». Επίσης, οι Ελληνες επενδυτές διέθεταν 1,5 εκατομμύριο κωδικούς, ενώ σήμερα η ελληνική αγορά κυριαρχείται από 3-4 μεγάλους επενδυτικούς οίκους, 10-15 long funds και 3-4 short funds που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όμως, εκ των πραγμάτων είναι μικρή και κουβαλά τα εγγενή προβλήματα μιας ρηχής αναδυόμενης. Αντιπροσωπεύει δε μια κλειστή και εξαρτώμενη από τους δανειστές οικονομία. Το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναφορά της «Wall Street Journal» εξαρτάται κυρίως από το αν η Ελλάδα θα πράξει τα όσα υποσχέθηκε στους επενδυτές.

Το σημείο καμπής

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πριν από ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Το πρώτο ανοδικό κύμα της αγοράς από τον περασμένο Ιανουάριο ολοκληρώθηκε στις 900 μονάδες. Η διόρθωση των τελευταίων εβδομάδων επίσης θα ολοκληρωθεί και, όπως θα δούμε, ήταν αναμενόμενη με τις υψηλές αποδόσεις μετοχών. Πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ωστόσο οι επενδυτές που ασχολούνται με την Ελλάδα περιμένουν τη συμφωνία με τους δανειστές τους επόμενους μήνες. Τότε, όπως στο παρελθόν, η αγορά αναμένεται να γυρίσει σε άνοδο καθώς θα πάρει το σήμα.

Οι επενδυτές, όμως, περιμένουν να γίνουν πράξη τα υπεσχημένα. Και είναι σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος, καθώς η αγορά θα φέρει και μακροχρόνιες αποδόσεις όταν η οικονομία ενσωματώσει τις αλλαγές και αρχίσει να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες. Η Ελλάδα σε 16-18 μήνες αναμένει την επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη η οποία θα φέρει φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια. Και ναι μεν τα σύννεφα στις διεθνείς αγορές είναι μαύρα, αλλά η χώρα μας έχει μια ευκαιρία, καθώς είναι κοντά στον κύκλο που θα αλλάξει όλα όσα ξέρουμε στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η αναμενόμενη διόρθωση των μετοχών μετά τις εκλογές

Η Οδός Αθηνών εμφάνιζε την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση με κέρδη 45%, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχασε σε τρεις εβδομάδες 10% από τα υψηλά επίπεδα του Γενικού Δείκτη στις 901,57 μονάδες. Η διόρθωση όμως για πολλούς αναλυτές ήταν αναμενόμενη, ειδικά όταν αρκετές μετοχές αντιστοιχούν σε άλλα επίπεδα Δείκτη.

Εξάλλου οι τραπεζικές έφτασαν να πραγματοποιήσουν αποδόσεις έως και 250% από τα χαμηλά τους επίπεδα (Τράπεζα Πειραιώς).

Η συνολική κεφαλαιοποίησή της στις 13 Αυγούστου μειώθηκε στα 50 δισ. ευρώ, έναντι 54,5 δισ. ευρώ την 1η Αυγούστου, ενώ οι τράπεζες έχασαν 1,9 δισ. από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Αυτή όμως η διαδικασία συρρίκνωσης και ανόδου των τραπεζών έχει επαναληφθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Οι πιέσεις στις τράπεζες συνδέονται ως έναν βαθμό και με το άσχημο περιβάλλον των διεθνών αγορών, ωστόσο η σημερινή κατάρρευση απέδειξε ότι η ελληνική αγορά συρρικνώνεται καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν αν γίνουν πραγματικότητα τα όσα εξαγγέλθηκαν πριν από τις εκλογές.

Είναι βασικό να προσθέσει κανείς κάτι που ισχύει παντού: όταν μια αγορά χάνει πάνω από 10% μέσα σε λίγες ημέρες χάνει σε αξιοπιστία και οι επενδυτές αποχωρούν όταν δεν εμφανίζει καμία αντίσταση. Οι ανοδικές αγορές χρειάζονται σταθερότητα. Επιπλέον, η μείωση των κόκκινων δανείων θα ξεκινήσει με την έγκριση των σχεδίων από τον SSM στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες πριν θα έχουν αρθεί οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Σε σχόλιό του για το Χρηματιστήριο, ο αναλυτής Νίκος Πετράκης, της Whitetip Investments, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα: «Σχεδόν 10% χαμηλότερα από τα μετεκλογικά υψηλά των 900 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α., με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο των δύο υπερδυνάμεων, αλλά και τις πρόωρες εκλογές στη γείτονα χώρα χτυπώντας τις αγορές του Νότου. Η αναμενόμενη διόρθωση της αγοράς ήρθε σε ανύποπτο χρόνο, με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, ενώ παράλληλα η χαμηλή ρευστότητα κάνει ευκολότερη τη δουλειά των funds, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις short θέσεις τους στους επιμέρους τίτλους».

Υπάρχουν αγοραστές

Μέσα σε δύο ημέρες η Euroxx διέθεσε 6,3 εκατομμύρια μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς διακίνησε ένα πακέτο 1,8 εκατομμυρίων μετοχών προχθές και χθες ολοκλήρωσε placement της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2 ευρώ (-2% discount , 4,5 εκατομμύρια μετοχές ή 2,1% των συνολικών μετοχών). Πίσω από τις αγορές βρίσκεται αμερικανικό fund που γνωρίζει περισσότερα για έναν βασικό κλάδο της οικονομίας, τις κατασκευές. Στο μεταξύ, η BlackRock διαθέτει ποσοστό στην Alpha Bank άνω του 5%.

Giuseppe di Mino Αmber Capital: «Να δούμε τι θα κάνουν από αυτά που υποσχέθηκαν»

 

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα στέλνουν  οι επενδυτές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν από αυτά που υπόσχονται», τόνισε  ο διαχειριστής του Amber Capital,  Τζουζέπε ντι Μίνο.

Με καταγωγή  από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες, ο Ιταλός διαχειριστής γνωρίζει άριστα την ελληνική αγορά, καθώς έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις συναλλαγές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Η επενδυτική φιλοσοφία του fund, που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. δολάρια σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, είναι να επενδύει σε υποτιμημένες εταιρείες που διαθέτουν μετοχές με ρευστότητα.