Κατά τουλάχιστον 1,5% υποχωρεί σήμερα η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, κατρακυλώντας στα επίπεδα των 1.700 δολαρίων ανά ουγγιά, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο σχεδόν του τελευταίου έτους. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση του πολύτιμου μετάλλου οφείλεται στο ράλι του αμερικανικού δολαρίου, ως απόρροια του «καυτού» πληθωρισμού στις ΗΠΑ (9,1% τον Ιούνιο), ο οποίος ενισχύει τις προσδοκίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. 

Ας σημειωθεί ότι ο χρυσός, παραδοσιακά, τελεί υπό κλοιό πιέσεων, όταν η Federal Rerserve επιλέγει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα επιτόκια, καθώς αυτή η εξέλιξη αυξάνει το κόστος διακράτησης του μετάλλου.  

Σήμερα, το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο 1,5%. Λαμβάνοντας υπόψη τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, όμως, οι αναλυτές δεν αποκλείουν νέα αύξηση τον Ιούλιο, η οποία μπορεί να φθάσει έως και τις 100 μονάδες βάσης (δεδομένη η αύξηση των 75 μονάδων βάσης). 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η τιμή του χρυσού στη spot αγορά διολισθαίνει σήμερα κατά 1,5% και κατρακυλάει στα 1.709 δολάρια ανά ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.  

ratios_chart_gold

«Ο χρυσός κινείται χαμηλότερα, εν μέσω των προσπαθειών του δολαρίου να βρεθεί σε υψηλότερα σημεία» εξηγεί στο CNBC ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen. «Το μέταλλο δέχθηκε πλήγμα από το χθεσινό πληθωριστικό σοκ, καθώς η τάχιστη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη)» προσθέτει.  

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δολάριο, το οποίο λειτουργεί εν είδει ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους αναταράξεων (όπως και ο χρυσός), έχει εκτοξευτεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, κάτι που περιορίζει τη ζήτηση για χρυσό ανάμεσα σε αγοραστές με ξένα νομίσματα.  

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η επενδυτική διάθεση παραμένει αδύναμη, ενόσω αναμένονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι traders περιμένουν πλέον μια άνοδο 100 μονάδων βάσης από τη Federal Reserve στην προσεχή συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του πληθωρισμού.  

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε κίνδυνο – Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ

Ανδρέας Μικρούτσικος: Άλλαξε χέρια το σπίτι του στη Μήλο (pics)

Στα επίπεδα της… Ελλάδας οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων (πίνακες)