«Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν πρόοδο όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των NPEs, αλλά και τη δημιουργία κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων κατά το α’ τρίμηνο του 2022, παρέχοντας καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις βασικές λειτουργικές τάσεις» είναι το σχόλιο της Goldmans Sachs για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο, προσθέτοντας μάλιστα ότι αναμένεται συνέχιση των τάσεων και το β’ τρίμηνο του έτους. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, η επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει ότι «ο βαθμός μακροοικονομικής αβεβαιότητας αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες », καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 12% τον Ιούνιο του 2022 (από 11%/10% τον Μάιο/Απρίλιο), ενώ οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ υποχώρησαν στο 3%/3% για το 2022/23 (από 4%-5%/3,5% στις αρχές του έτους). Το 10ετές ελληνικό ομόλογο δε, αντέδρασε σ’ αυτές τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ανεβαίνοντας σε 3,5% – 4% τον Ιούλιο, παρότι το 2021 είχε καθοριστεί κατά μέσο όρο σε περίπου 1%. 

Για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά, παράλληλα, αναφέρει τα εξής:  

ΕΤΕ (επαναφορά με σύσταση αγορά)

Επαναφέρει την αξιολόγηση για την Εθνική Τράπεζα με Buy, δίνοντας 12μηνη τιμή-στόχο στα 3,95 ευρώ (33% περιθώριο ανόδου από την κλείσιμο της 13ης Ιουλίου). Βλέπει θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση όσον αφορά τα NPE, τη δημιουργία αποθεματικών προβλέψεων, την ανάκτηση του ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τα τελευταία τρία χρόνια. Η ΕΤΕ είναι σχετικά καλά τοποθετημένη στην τρέχουσα αβέβαιη μακροοικονομική συγκυρία χάρη σε έναν «αμυντικό» συνδυασμό σχετικά υψηλού δείκτη CET1 (15,6% το 2023Ε), υψηλότερου δείκτη κάλυψης των NPE (>100% το 2023Ε) και ισχυρής οργανικής δημιουργία κεφαλαίων (8,6% το 2023E). Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στο 0,4x FY23E, η αγορά δεν έχει ακόμη εκτιμήσει πλήρως τις μεσοπρόθεσμες δυνατότητες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων της τράπεζας. 

Eurobank (υποβάθμιση από Buy σε Neutral)

Αναμένει ότι η Eurobank θα δημιουργήσει το υψηλότερο ROTE εντός της κάλυψης για τις ελληνικές τράπεζες (στο 9% το 2023Ε) και ότι θα είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα φθάσουν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα στους δείκτες CET1/NPE. Η Eurobank είναι σχετικά καλά τοποθετημένη στο σημερινό αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, χάρη στο συνδυασμό του σχετικά υψηλού δείκτη CET1 (14% το 2023E), του δείκτη κάλυψης NPE στο 82% για το 2023E και την ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίων (9% το 2023E). Αναγνωρίζει την ισχυρή πρόοδο σε βασικές λειτουργικές μετρήσεις, αλλά διαπραγματεύεται ήδη με τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Καθώς η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τα περισσότερα έργα τιτλοποίησης NPEs κατά τη διάρκεια του 2019-21, δεν βλέπει καταλύτες βραχυπρόθεσμα, οι οποίοι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια περαιτέρω επαναξιολόγηση. Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει τη Eurobank σε ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο τα 0,92 ευρώ (από €1,50). 

Alpha Bank (διατήρηση σύστασης αγορά)

Επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Buy για την Alpha, η οποία εμφανίζει ευνοϊκή εικόνα στο πλαίσιο των 3Cs (Πιστωτική ποιότητα, Βασικά κεφαλαιακά αποθέματα και Δημιουργία κεφαλαίου). Σε ό,τι αφορά τη ανάλυση, η Alpha προσφέρει το καλύτερο προφίλ κινδύνου-απόδοσης στο πλαίσιο της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών και αναμένει ότι η εταιρεία θα συγκρίνεται με τη Eurobank/ΕΤΕ σε βασικά λειτουργικά μεγέθη σε 2024, παρά το σημαντικό discount της αγοράς κατά περίπου 30% σε σχέση με τις δύο τράπεζες το 2023 σε P/TBV. Βλέπει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του κόστους και των εσόδων (περίπου 700 μ.β. σε σχέση με το 2022-24) και σταθερή παραγωγή κεφαλαίου κατά τη διάρκεια των ετών 2022-2024 της τάξης των 200 μ.β. Η αναθεωρημένη τιμή-στόχος βάσει ROTE/COE στα 1,07 ευρώ (από €1,74) υποδηλώνει 38% περιθώριο ανόδου. 

Τράπεζα Πειραιώς (διατήρηση ουδέτερης σύστασης): 

Διατηρεί την ουδέτερη αξιολόγηση στην Πειραιώς. Θεωρεί θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση στη μείωση του υπολοίπου των NPEs, τη δημιουργία αποθεματικών προβλέψεων, την ανάκαμψη του ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων. Στο πλαίσιο των 3Cs (Πιστωτική ποιότητα, Βασικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και Δημιουργία κεφαλαίου), η τράπεζα υστερεί σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες για το 2023. Αναγνωρίζει την έκπτωση στην αποτίμησή της σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, η οποία κατά την άποψή της, αντανακλά το χάσμα στην επίλυση των NPEs και τα αποθέματα CET-1, και αναμένει περαιτέρω πρόοδο σε αυτές τις μετρήσεις, σε σχέση με τον κλάδο. Η νέα τιμή-στόχος με βάση το ROTE/COE είναι 0,84 ευρώ (από €1,80) και συνεπάγεται 12% περιθώριο ανόδου (από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου). 

Διαβάστε επίσης:

Το «ξεφούσκωμα», το φλερτ CVC με ΔΕΗ, η κόντρα Βακάκη με τους Πολωνούς και τα δύο ραντεβού του Μητσοτάκη

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας)

Γιατί τα βρόντηξε ο Μάριο Ντράγκι: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία, την Ευρωζώνη και την Ουκρανία