Μια ακόμη… γερακίσια τοποθέτηση από αξιωματούχο της Federal Reserve ήρθε να προστεθεί στην αυξανόμενη λίστα των στελεχών που αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, έως αρνητικά, την προοπτική παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση, στα μέσα Ιουνίου.

«Δεν στηρίζω τη διακοπή της αύξησης των επιτοκίων» δήλωσε ανοιχτά ο κυβερνήτης της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, «εκτός κι αν έχουμε καθαρές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%».

Βεβαίως, ο κ. Γουόλερ, μιλώντας σε οικονομική διάσκεψη στην Καλιφόρνια, δεν απέρριψε την πιθανότητα μιας προσωρινής παύσης, αναλόγως με τη ροή των στοιχείων, όπως δηλαδή είχε δηλώσει προ ημερών και ο Νιλ Κασκάρι, της Minneapolis Fed.

«Το αν θα αυξήσουμε (τα επιτόκια) ή αν θα παρακάμψουμε τη συνεδρίαση του Ιουνίου (ήτοι δηλαδή κρατώντας στάση αναμονής) θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση των στοιχείων μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες» εξήγησε. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως και οριστικό «φρένο», καθώς, όπως εξήγησε ακολούθως, είναι απίθανο να μπορέσει η Fed να καθορίσει το αν έφτασε στο ανώτατο όριο των επιτοκίων μόνο με τα στοιχεία των επόμενων μηνών.

«Δεν περιμένω ότι τα στοιχεία που θα έχουμε τους επόμενους μήνες θα μπορούν να καταστήσουν σαφές το αν φτάσαμε στο “ταβάνι” των επιτοκίων» τόνισε.

Ειδικά για την επικείμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, υποστήριξε πως αν τα στοιχεία το απαιτήσουν, μπορεί να αποφασιστεί μια ακόμη μετριοπαθής αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι μια ακόμη αύξηση σε συνδυασμό με τα πιο σφιχτά πιστωτικά δεδομένα στην αγορά, μετά την τραπεζική κρίση, μπορεί να επιταχύνουν την επιβράδυνση της οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή, όπως εξήγησε, και εφόσον υπάρχει πιο σαφής εικόνα από τις τραπεζικές συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο λογική μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση δήλωσε ανήσυχος για την μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμών, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών αλλά και στα υψηλά επίπεδα των μισθών. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να μειωθεί εφόσον ο μέσος όρος αύξησης του ωρομισθίου υποχωρήσει από το υψηλό 4,4% που ήταν τον Απρίλιο κοντά στο 3%.

Διαβάστε ακόμη

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές και δαπάνες (upd)

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ