Η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσφοράς μέχρι το τέλος του 2025, καθώς η παγκόσμια αγορά δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει αρκετά γρήγορα τα σημερινά αποθέματα αργού, ανέφερε σε δηλώσεις της η CEO της Occidental Petroleum, Βίκι Χόλουμπ. 

Περίπου το 97% του πετρελαίου που παράγεται σήμερα ανακαλύφθηκε τον 20o αιώνα, υποστήριξε, τονίζοντας πως η αγορά έχει αντικαταστήσει λιγότερο από το 50% του αργού που παρήχθη την τελευταία δεκαετία.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου σε δύο χρόνια θα έχουμε πολύ χαμηλή προσφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο CNBC από το συνέδριο Smead Investor Oasis Conference στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Προς το παρόν, η αγορά βρίθει από υπερπροσφορά, γεγονός που έχει κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου χαμηλές παρά την τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε. Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα έχουν αντλήσει ποσότητες-ρεκόρ πετρελαίου, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται εν μέσω της άσχημης κατάστασης της οικονομίας στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές προσφοράς και ζήτησης θα ανατραπούν μέχρι το τέλος του 2025, υποστήριξε, τονίζοντας πως «η αγορά βρίσκεται εκτός ισορροπίας αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα ζήτησης το οποίο όμως θα μετατραπεί σύντομα σε ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα προσφοράς».

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2025 λόγω της σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας, ξεπερνώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής αργού κατά 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα εκτός του γκρουπ. Η πρόβλεψη συνεπάγεται έλλειμμα προσφοράς εκτός εάν ο ΟΠΕΚ εγκαταλείψει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής και ενισχύσει τη δική του παραγωγή.

Οι τιμές των μελλοντικών προθεσμιακών συμβολαίων του West Texas Intermediate και του Brent κατέγραψαν συνολικά πτώση της τάξης άνω του 10% το 2023, καθώς η παραγωγή-ρεκόρ στις ΗΠΑ και η εξασθένηση της οικονομίας στην Κίνα επιβάρυναν τις τιμές.

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1% μέχρι στιγμής φέτος, με το WTI στη χθεσινή συνεδρίαση (5/2/24) να διαμορφώνεται στα $72,78/βαρέλι και το Brent στα $77,99 δολάρια/βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Οι νέοι κλιματικοί στόχοι και η δραματική υπαναχώρηση απέναντι στην οργή των αγροτών (tweets)

Νέοι κανόνες για Airbnb και Golden Visa αλλάζουν τον χάρτη σε επενδύσεις ακινήτων

Big Tech: Γιατί επιμένουν σε χιλιάδες απολύσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ