Χαμηλότερα κινούνται σήμερα Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την αναταραχή στην Κίνα καθώς ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο διαμαρτυρίες ενάντια στα αυστηρά μέτρα Covid και τα lockdown.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,66% με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 2%, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια υποχώρησαν στο κόκκινο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,45%, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,44%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,53%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,78% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί κατά 0,38%.

Η αναταραχή ήρθε καθώς οι μολύνσεις αυξήθηκαν, προκαλώντας περισσότερους τοπικούς ελέγχους για την Covid, ενώ μια αλλαγή πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε δημιουργήσει ελπίδες για σταδιακή χαλάρωση. Σχεδόν τρία χρόνια μέτρων έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην οικονομία. Η ανεργία των νέων έχει πλησιάσει το 20%.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε απώλειες σε μια αρνητική συνεδρίαση Ασίας-Ειρηνικού με το βλέμμα στην Κίνα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε σε κάποια φάση της συνεδρίασης απώλειες ακόμη και άνω του 4% και στη συνέχεια «μάζεψε» τις απώλειες στο 1,30%. Ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,42%, στις 28.162,83 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί κατά 1,21%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου κυμαίνονται κοντά σε νέα χαμηλά για τη φετινή χρονιά, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο επιβάρυνε τις τιμές.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ρυθμίζουν δάνεια και παγώνουν «πανωτόκια»

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές, το VAR του Μαξίμου για Στασινό και Ξιφαρά, οι αυξήσεις στα κινητά και τα φέσια στις στοιχηματικές

Μαρούσι: Ακόμη δύο πωλητήρια αξίας 29 εκατ. ευρώ για γνωστά ακίνητα στην Κηφισίας