Την ανιούσα έχουν πάρει οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς η απροσδόκητη ανθεκτικότητα του πληθωρισμού προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Για πρώτη φορά, οι traders περιμένουν ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης θα ξεπεράσει το 4%, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις της τάξης τουλάχιστον των 100 μονάδων βάσης, δεδομένου ότι σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο 3%.  

Στις αρχές του έτους, αντίθετα, οι αγορές περίμεναν κορύφωση του επιτοκίου στο 3,5%.  

Η απρόσμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού σε Γαλλία (7,2%) και Ισπανία (6,1%) κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου -κόντρα στη σταθερή αποκλιμάκωση των προηγούμενων μηνών- έρχεται να ενισχύσει τα παραπάνω σενάρια, με την κεντρική τράπεζα, σε πρώτη φάση, να ετοιμάζεται να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Νέες παρεμβάσεις αναμένονται τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Ιούνιο.  

Όπως είναι εύλογο, τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, επηρεάζοντας αρνητικά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (αυξάνονται οι αποδόσεις, μειώνονται οι τιμές).

Δεν είναι τυχαίο ότι τα 2ετή ομόλογα της «κραταιής» Γερμανίας έχουν εκτοξευτεί στο 3,17%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (υψηλό 15 ετών).

Αργούν οι πρώτες μειώσεις

Οι επενδυτές «ποντάρουν» ότι ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, καθώς το σενάριο των μειώσεων φαίνεται ότι αναβάλλεται τουλάχιστον έως το 2024. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν, κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης των υψηλών επιτοκίων στη μέγιστή τιμή τους για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

«Οι αγορές δεν έχουν πλήρως αποτιμήσει την κορύφωση των επιτοκίων. Μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στη συνάντηση του Μαΐου, καθώς οι αγορές έχουν αποτιμήσει μόνο μια άνοδο μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης» εξηγεί ο Πιετ Κρίστιανσεν, αναλυτής της Danske Bank.  

Στο 4,4% η απόδοση στο ελληνικό 10ετές

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας εύλογα σκαρφαλώνει στο 4,4%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.  Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού τίτλου), δε, καθορίζονται πέριξ των 180 μονάδων βάσης.

Ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση παρατηρείται στο 10ετές κρατικό χρέος της Γερμανίας, όπου η απόδοση εκτινάσσεται στο 2,62% -για πρώτη φορά από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2012.

Το 10ετές ομόλογο της Γαλλίας, παράλληλα, επιστρέφει άνω του 3,1%, ενώ της Ιταλίας προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο του 4,5%, παραμένοντας σταθερά άνω του ελληνικού. Άνω του 3,5% καθορίζονται οι αποδόσεις και των 10ετών ομολόγων σε Ισπανία – Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμα:

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Προγαμιαία συμβόλαια, το νέο φαινόμενο – Γιατί τα ζητούν οι πλούσιες γυναίκες και οι νεότερες γενιές

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)