Με… αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις βασικές της αγορές στην Ασία, αλλά και σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκφράζει την αισιοδοξία της η Σαουδική Αραβία για τη ζήτηση για το καύσιμο από εδώ και πέρα.

Η κίνηση αυτή έρχεται παρά την πτώση κατά 5% στα προθεσμιακά συμβόλαια, καθώς η άνοδος των επιτοκίων έχει επίπτωση στην κατανάλωση και πλήττει την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά το τέλος των λόκνταουν λόγω κορωνοϊού.

Η κρατικά ελεγχόμενη Saudi Aramco αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού που θα αποσταλεί στην Ασία εντός του Μαρτίου.

Το βασικό προϊόν του πετρελαϊκού κολοσσού, το αργό Arab Light αυξήθηκε στα 2 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον τοπικό δείκτη αναφοράς, κατά 20 σεντς παραπάνω από την τιμή αυτού του μήνα.

Είναι η πρώτη αύξηση για τον συγκεκριμένο τύπο αργού από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έρχεται σε αντίθεση με έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εμπόρων και διυλιστηρίων, που προέβλεψαν μείωση κατά 20 σεντς.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόφαση για αύξηση της τιμής δείχνει ότι οι Σαουδάραβες είναι αισιόδοξοι για τη ζήτηση στην Ασία, πόσο μάλλον αφού αναμένεται πως οι Κινέζοι θα επιστρέψουν στις «business» κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Επίσης η Σ. Αραβία αύξησε και όλες τις τιμές για τους Ευρωπαίους αγοραστές κατά 2 δολ/βαρέλι και κατά 30 σεντς για τους Αμερικανούς αγοραστές.

Και ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος για τη ζήτηση από την Κίνα, ενώ και ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Κουβέιτ είπε στο Bloomberg ότι η κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο είναι ήδη σε άνοδο.

H τιμολόγηση της Aramco για τον Μάρτιο (δολ/βαρέλι):

Πάνω από τα 100 δολ. βλέπουν το brent οι αναλυτές

Στο μεταξύ, την Παρασκευή οι τιμές του brent βρέθηκαν στα χαμηλά του τελευταίου μήνα, ήτοι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων και ειδικά στο diesel κίνησης που υποχώρησε 10 λεπτά το λίτρο.

Ωστόσο, αυτή η τάση, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs Group, όπως αναφέρει το Bloomberg, το πετρέλαιο θα αυξηθεί και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα προσφοράς το 2024, καθώς εξαντλείται η εφεδρική παραγωγική ικανότητα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος, με τις κυρώσεις να είναι πιθανό να προκαλέσουν πτώση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και την κινεζική ζήτηση να αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα τερματίζει την πολιτική του Covid Ζerο, οι τιμές θα αυξηθούν πάνω από τα 100 δολάρια από το σημερινό επίπεδο των περίπου 80 δολαρίων, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους. .

Η Goldman Sachs επισήμανε τα χαμηλά αποθέματα και τα κενά στην χωρητικότητα μεταξύ των παραγωγών. Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη της Morgan Stanley.

Θα πλήξουν οι ανατιμήσεις τη ζήτηση;

Πολλοί αναρωτιούνται αν με την άνοδο των τιμών θα δεχθεί πλήγμα η ζήτηση. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η κατανάλωση πετρελαίου είναι ανελαστική δηλαδή η ζήτηση δεν θα μειωθεί άμεσα ακόμα και εκτοξευτούν οι τιμές. Παράλληλα, οποιαδήποτε διαταραχή στην προσφορά θα έχει μεγάλη επίδραση στις τιμές, οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση και η ζήτηση δεν θα μειώνεται και η προσφορά θα είναι σε έλλειψη γεγονός που συνδυαστικά θα εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Αλλεπάλληλα ρεκόρ για τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2021 έως και σήμερα. Απ’ όσο φαίνεται δυστυχώς οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο για κάποιο διάστημα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πανδημία εκτοξεύσαν την τιμή του μπρεντ σε υψηλό 8ετίας τις τελευταίες ημέρες, έχοντας σπάσει το φράγμα των $90/βαρέλι. Σήμερα η τιμή του  brent συνεχίζει πάνω από τα 80 δολ/βαρέλι, συγκεκριμένα με άνοδο 2% σε σχέση με χθες στα 82,54 δολ/βαρέλι.

Παρατηρώντας κανείς την πορεία τιμών σε ένα οποιοδήποτε πρατήριο υγρών καυσίμων θα δει πως οι αυξήσεις ξεκίνησαν από τα μέσα Δεκεμβρίου αλλά από τα μέσα Ιανουαρίου οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς. Ήδη σε νησιά, όπως Νάξος, Σύρος, Τζια, Τήνος η τιμή της απλής αμόλυβδης συνεχίζει να ξεπερνά τα 2 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια ώρα, στην Αττική η απλή αμόλυβδη ξεπερνά το 1,8, η αμόλυβδη 100 οκτανίων προσεγγίζει τα 2 ευρώ ενώ το diesel κίνησης ανέρχεται σε σχεδόν 1,6 ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: «Προσδεθείτε», έρχεται πτώση 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές – Τα top picks με εγχώριο ενδιαφέρον

ChatGPT: Τι έγινε όταν έδωσε εξετάσεις σε μάθημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πιερ Μοσκοβισί: «Το 2015 το διακύβευμα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»