Άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, αλλά και των ανησυχιών για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. 

Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη, ενδεικτικά, αυξάνονται κατά 1,9% και διαμορφώνονται στα 82,52 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διευρύνονται κατά 2,1% και αναρριχώνται στα 75,66 δολάρια ανά βαρέλι.  

«Οι τιμές αυξάνονται χάρη στις προσδοκίες για την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και εξαιτίας του φόβου για ελλείψεις από τον σεισμό που ισοπέδωσε την Τουρκία» τονίζει ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της OANDA.  

Το Γραφείο Διεθνούς Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι το 50% της φετινής προβλεπόμενης αύξησης στη ζήτηση θα προέλθει από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως. Κι αυτό, διότι η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και η άρση των περιοριστικών μέτρων επιταχύνουν την ανάκαμψη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Σαουδική Αραβία, Νο.1 εξαγωγέας διεθνώς, έσπευσε να αυξήσει τις τιμές πώλησης στην Ασία, για πρώτη φορά το τελευταίο 6μηνο, εν μέσω των προσδοκιών για άνοδο της ζήτησης, ιδίως από την Κίνα. 

Την ίδια στιγμή, περαιτέρω ώθηση στις τιμές του αργού παρέχουν οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο τερματικός σταθμός στο Τζεϊχάν θα παραμείνει κλειστός έως τις 8 Φεβρουαρίου, «παγώνοντας» τις εξαγωγές αζέρικου πετρελαίου. Ας σημειωθεί ότι ο σταθμός διαχειρίζεται ημερησίως 1 εκατομμύριο βαρέλια. 

Από την άλλη πλευρά, καθοδικές πιέσεις ασκούν οι πιθανότητες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, κατά παράδοση, οδηγεί σε ενίσχυση του δολαρίου. Κι αυτό καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο και μη ελκυστικό για τους ξένους (μη Αμερικανούς) αγοραστές. 

Ας σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας (1/2), η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις, προτού κηρύξει το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.  

Διαβάστε επίσης

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει 

Δύο από τις κορυφαίες ελληνικές ταβέρνες, μία ώρα από την Αθήνα – Σοβαρή εμπειρία για κρέας ή ψάρι στην Κορινθία

Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα