Η “Παρασκευή και 13” για τους προληπτικούς, συνδέεται με κακές ειδήσεις που προκαλούν με την σειρά τους αναταράξεις στο χρηματιστήριο. Αυτή τη φορά, όμως, τα νέα είναι καλά και αφορούν το παγκόσμιο στερέωμα. Οι ΗΠΑ ακυρώνουν τους δασμούς με την Κίνα και προχωρούν σε συμφωνία μαζί της, αφαιρώντας ένα ρίσκο που βάραινε, όπως θα δούμε, και την ελληνική αγορά.

Η ευρεία εκλογική επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο απο την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι θα φέρει το Βrexit με την έξοδο της χώρας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η Αγγλία τα πάει οικονομικά καλά είναι στο χέρι της. Εξαρτάται από την ίδια αν θα καταφέρει να διατηρήσει την ευρωστία της με την δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Όμως, για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας είναι η καλύτερη εξέλιξη καθώς ακυρώνει ένα ρίσκο που είχαν οι ξένοι επενδυτές. Αρκετοί απο τις ΗΠΑ κυρίως, δεν ήθελαν να εγκλωβιστούν σε μια ρηχή αγορά, όπως η ελληνική ενόσω το ζήτημα της συμφωνίας ήταν ανοικτό. Τώρα, αυτό το ρίσκο δεν υπάρχει.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την δυνατότητα να βρούν επενδυτές για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων εφόσον προχωρήσουν ταχύτατα.Το βάρος 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων θα αφαιρεθεί και οι ισολογισμοί θα αφήσουν χώρο ακόμα και για την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η έξοδος της Αγγλίας για πολλούς θα σημάνει και την πιθανή σκέψη κι άλλων χωρών να πράξουν το ίδιο. Δεν είναι εύκολο ακόμα κι αν είχαν την πρόθεση. Όλες οι χώρες θα δουν πως θα τα καταφέρει η Αγγλία δίχως τις επιδοτήσεις στα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και στο εθνικό σύστημα υγείας ή τους αγρότες. Το αποτέλεσμα της εξόδου δεν σημαίνει ότι, θα τα καταφέρει στο τέλος.