Η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη και data centers θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση χαλκού κατά 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα θα επιδεινώσουν το έλλειμμα στην προσφορά χαλκού.

Στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Global Commodities, ο Σαάντ Ραχίμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Trafigura, δήλωσε: «Εκτός από την ενεργειακή μετάβαση, έχουμε και άλλους λόγους αύξησης της ζήτησης. Η ζήτηση ισχύος από τα κέντρα δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που οι αναλυτές δεν έχουν λάβει υπόψη στις προβλέψεις τους. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει επιπλέον ένα εκατομμύριο τόνους στη ζήτηση για χαλκό».

H παγκόσμια ζήτηση χαλκού αναμένεται σε περίπου 26 εκατομμύρια τόνους φέτος και το Reuters ανέφερε ότι το έλλειμμα της αγοράς χαλκού θα αυξηθεί σε περισσότερους από 100.000 τόνους το 2025, από τους 35.000 τόνους που είναι φέτος.

Στο Linkedn, ο Τζέρεμυ Γουέιρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη και τα data centers πρόκειται να αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση χαλκού λόγω της ανάγκης για περισσότερες γραμμές μεταφοράς και συνδέσεις δικτύου».

Πρόσθεσε ότι η έλλειψη επενδύσεων στα ορυχεία θα συμβάλει επίσης στις ελλείψεις.

Μια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Linesight νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανέφερε επίσης ότι οι τιμές του χαλκού αναμένεται να αυξηθούν φέτος λόγω της ανάπτυξης του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χαλκού στον κόσμο, κυριαρχώντας και στις παγκόσμιες προμήθειες άλλων βιομηχανικών μετάλλων.

Η Beata Javorcik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, δήλωσε: «Ο φόβος μου είναι ότι η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων θα επιβραδύνει την πράσινη μετάβαση».

Πρόσθεσε ότι τα σπάνια μέταλλα που χρειάζονται για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή άλλων πρώτων υλών εξαρτώνται από τις σχέσεις με την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Βloomberg: Πού θα φτάσει το πετρέλαιο: Τι «βλέπουν» οι αναλυτές μετά την επίθεση του Ιράν

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Τζέιμι Ντίμον: O πληθωρισμός, οι πόλεμοι και οι κινήσεις της Fed προκαλούν αυξημένη αβεβαιότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ